Nem volt felhőtlen az öröm a Fidesznél a DK és a Momentum eredménye miatt

Nem volt felhőtlen az öröm a Fidesznél a DK és a Momentum eredménye miatt

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b2) és Rónai Sándor (j4) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár hetek óta biztosak voltak a hatalmas győzelemben a Fidesz háza táján, mégsem volt maradéktalan a diadal vasárnap este. A hvg.hu információi szerint este 10 órakor sok fideszes képviselő már a pezsgőbontásra készült, amikor megkeseredett a szájuk íze, látván hogy a Demokratikus Koalíció és a Momentum elkezdett egyre feljebb kapaszkodni, s a végére minden korábbi várakozást felülmúló eredményt ért el a két párt.

A portálnak név nélkül nyilatkozó fideszes politikusok elmondták, számítottak ugyan arra, hogy a várakozásoknál erősebb lesz a két párt, de ilyen nagy előretörést senki nem várt. Volt képviselő aki elmondta, „a végén nem is volt ünneplés, csak néztünk bután, hogy ez hogy lehet”. A HVG szerint Orbán Viktort is meglephette az eredmény, mert szokásától eltérően és többek meglepetésére hétfőn nem állt ki az övéi elé a frakcióülésen, hogy értékeljen, vasárnap késő este a Bálna előtti színpadon azonban nem tűnt felhőtlennek az öröme.

„A Fidesz kihozta a maximumot, a DK döntő részben Dobrev Klárának köszönheti a sikerét" | Magyar Hang

A DK előretörésével kapcsolatosan sokan azt fájlalták, hogy az emberek elfelejtették Gyurcsány Ferencnek a 2006-os eseményeket. Akadnak, akik feltételezik, hogy a DK elnöke csak egy alkalommal vonult háttérbe felesége javára, de vannak, akik attól tartanak, ezt a trükköt a későbbi választásokon is eljátszhatják majd.

A Momentum jó szereplése pillanatnyilag kevésbé volt megrázó a Fidesz számára, de egy kormánypárti politikus arról beszélt, a fiatalokról lassan lemondhat a Fidesz, hiszen az alapítók és később csatlakozottak jó része is 50-60 körül jár, a Fidelitas pedig szintén nem tudja megszólítani a fiatalokat.

Öröm volt viszont kormányoldalon az MSZP és a Jobbik leszereplése, illetve hogy inkább egymástól vesznek el szavazókat az ellenzékiek és nem a Fidesztől. A további stratégiát illetően megoszlottak a vélemények. Egyesek a Jobbik rossz eredményét emlegetve jobbra nyitnának, hogy a volt Jobbik szavazókat megnyerjék, mielőtt más párt teszi azt meg. Mások viszont balra tolnák a pártot, hogy lehalásszák a csalódott szocialista szavazókat.