Nyílt levelet írtak magyar tudósok Manfred Webernek

Nyílt levelet írtak magyar tudósok Manfred Webernek

Demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt Budapesten 2019. február 12-én az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kertész János fizikus, az MTA rendes tagja fogalmazott meg egy nyílt levelet, amelyet Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének szándékoznak elküldeni – vette észre a 24.hu. A Facebookra feltöltött levélhez Kertész azt írta, továbbra is várja azokat az akadémikusokat, akik egyetértenek a levél tartalmával, és aláírnák azt.

Az első kört június 6-án este lezárják, utána petíciószerűen lehet majd csatlakozni a további aláíróknak. Az írásban többek közt az szerepel, hogy a levél egy segélykérés, miután a magyar kormány drasztikus változtatásokra készül a magyarországi kutatások terén.

A kutatók arra kérik Manfred Webert, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktort miniszterelnökre, vonják vissza az MTA-t megcsonkító törvényjavaslatot.

Mint arról a Magyar Hang is beszámolt, hiába a folyamatos tiltakozás és a vasárnapi több ezres demonstráció, a kormány nem hátrál, beterjesztik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatát kiszervező törvényjavaslatot.

„Ez a magyar tudomány Trianonja" | Magyar Hang

Az átszervezés lényege, hogy az MTA kutatóintézet hálózata – ami eddig a köztestület alatt működött –, egy hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működik majd tovább. Az ügyben a kabinet részéről rendre megszólaló Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint ezzel nem sérül a kutatás szabadsága, de fel fognak kérni nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggodalmukat kifejező szervezeteket is, nézzék meg a terveket. A kiszervezés szeptember elsejével történne, a tárcavezető a gyorsaságot „prózai okkal” indokolta, mégpedig, hogy minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, így mindenki tudja, hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni.

Az MTA a tervek nyilvánosságra kerülése óta folyamatosan tiltakozik, az ügy miatt alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma már több demonstrációt is szervezett. Úgy érzik, hogy a tudomány szabadsága van veszélyben.