Hatalmas olajmezőt találtak az Ormánságban

Hatalmas olajmezőt találtak az Ormánságban

(Fotó: Pixhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc éve nem találtak akkora olajmezőt Magyarországon, amelynek kitermelése már megkezdődött az Ormánságban – írja a G7.hu. Arra azonban nem kell számítani, hogy érdemben csökkenne energiafüggésünk.

A portál úgy tudja, napi 10-11 ezer hordós termelésre lehet számítani a tervezett harminc kútból, a kitermelt kőolajat és földgázt pedig vezetéken szállítják a Kétújfalu külterületén található főgyűjtőbe. A tervek szerint a vezetékek még idén elkészülnek. A termelés nagyságát jól érzékelteti, hogy az amerikai-magyar Magyar Horizont Energia Kft. termelési kapacitása alig marad el a mostanáig egyeduralkodó Mol napi 13 ezer hordós termelésétől.

De az sem kizárt, hogy az új termelési kapacitás még ennél is nagyobb lesz. A G7.hu szerint a főgyűjtő kapacitása a beruházás második lépcsőjében már napi 2250 tonna lenne, azaz 15 ezer hordó kőolajra (és még 360 ezer köbméter földgázra) bővül. A kutak pedig egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap, amiből kiszámolható, hogy harminc kút esetén akár napi 14,2 ezer hordó is lehet termelés. Ez már önmagában annyi, mint az utóbbi években átlagosan a teljes magyar kőolajtermelés volt. Ezzel együtt azonban a hazai olajkitermelés továbbra is elenyésző a felhasználáshoz viszonyítva.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a kőolajkitermelés ugyan csökkenti az ország energiafüggőségét, viszont nagy terhet rak a helyben lakók vállára, akik kénytelenek a lakókörnyezetük minőségének leromlásán keresztül elviselni a kedvezőtlen külső hatásokat.