Ezer sebből vérzik a polgárőrség mellénybeszerzése, mégsem lépnek a hatóságok

Ezer sebből vérzik a polgárőrség mellénybeszerzése, mégsem lépnek a hatóságok

A szóban forgó polgárőrmellény

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évek óta ismert a hatóságok előtt az Országos Polgárőr Szövetség közbeszerzési ügye, amelyben a Magyar Hang által megismert információk, tanúmeghallgatási jegyzőkönyvek, levelek, szakvélemény alapján megalapozottnak látszik a visszaélés, a bűncselekmény(ek) elkövetésének gyanúja. Érdemi előrelépés mégsem történik; mintha a hatóságok érinthetetlenként kezelnék a polgárőrség első emberét, a rendszerváltás előtti időkből is jól ismert Túrós Andrást.

Azon polgártársaink, akik elégedetlenek a közbiztonság állapotával, a rendőrség munkájával, jó, ha tudják: illegális félkatonai szervezetek, gárdák és légiók szervezése helyett polgárőrként törvényes módon is kivehetik részüket a közrend védelméből. A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium évente egymilliárd forinttal járul hozzá a szervezet költségeihez. A támogatás felhasználásáról a Túrós András vezette elnökség határoz. Ezen felül meghatározott célra is jut állami forrás a szervezetnek, történetünk éppen egy ilyen támogatás elköltésének különös körülményeiről szól. A különféle offshore hátterű, bonyolult gazdasági ügyekhez képest egyszerű esettel állunk szemben, ezért is nehezen megmagyarázható a hatóságok tétlenkedése.

2015-ben láthatósági mellényekre írt ki közbeszerzést a polgárőr szövetség elnöksége, amihez az államtól kétszázmillió forintot kapott. A tender második kiírásra zárult sikerrel: 2016. április 29-én hat jelentkező közül az alsózsolcai székhelyű Vizulátor Kft.-t hirdették ki nyertesnek, amely a legalacsonyabb árajánlatot tette. (Az első kiírás szabálytalanság miatt eredmény helyett egymillió forintos büntetéssel zárult.) A pályázati anyagok szerint a cég magyar alapanyagból Magyarországon gyártja le a mellényeket, s nem von be alvállalkozókat. Túrós András azonban az ügyben indított büntetőjogi eljárás során született tanúvallomás alapján az elnökség tájékoztatása nélkül beleegyezett alvállalkozó(k) bevonásába. Amire a Vizulátornak szüksége is volt: a 2017-es cégadatok szerint öt főt foglalkoztatott a fő tevékenységeként nyomdai előkészítést megjelölő kft.

A polgárőrség volt Hajdú-Bihar megyei elnöke hivatalos szakvéleményt kért az elkészült mellényekről. A 2017. októberi keltezésű igazságügyi szakértői anyag érdekes megállapításokat tett. A leszállított mellények, illetve az itthon és a Távol-Keletről beszerezhető más termékek összehasonlításából kiderült, hogy a vélhetőleg kínai alapanyagból készült mellények erősen túlárazottak. A nagyvonalúan becsült 1500 forintos beszerzési költség a szállítólevélen szereplő bruttó 6210 forinttal összevetve, a 30 ezres tételt alapul véve jelentős többletprofitot eredményezett.

– Esőben átázik, napsütésben megfakul, anyaga könnyen szakad – ilyen panaszokat idézett a „végeken” szolgálatot teljesítő polgárőröktől 2018. november 13-án a Népszava. Az igazságügyi szakértő a szabványok alapján megállapította, hogy a mellények ártalmatlansága és láthatósága megfelelő, a kivitel és a komfort szempontjából pedig elfogadhatóak, de az öregedéssel kapcsolatos szabványnak nem felelnek meg. Szabó József, Monostorpályi polgármestere, egyben polgárőr 2018. február 26-án feljelentést tett ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás gyanújával, mire az országos elnökség felfüggesztette polgárőri tagságát. Szabó a polgárőrség gazdálkodásával, a tisztségviselők költségtérítésével kapcsolatos adatokat is kikérte az elnöktől, illetve a Belügyminisztérium e tárgyban készült, nyilvánosságra nem hozott vizsgálatát is szerette volna megismerni. Ám ahogy az a 24.hu ez év március 6-ai írásából kiderült, a vezetőség csak díjfizetés ellenében lenne hajlandó kiadni az adatokat.

Már 2017 áprilisában érkezett bejelentés a mellénybeszerzés kapcsán, ezt a nyomozást a BRFK megszüntette. Ez év április 15-én hűtlen kezelés, bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt tett egy volt polgárőr vezető feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Arra is hivatkozott, hogy az eredeti vállalásaival szemben a Vizulátor Kft. alvállalkozók bevonásával, távol-keleti alapanyagból, az EU-n kívül, Szerbiában gyártatta le a termékeket. Úgy tudjuk, a visszaéléseket hangfelvételekkel is alátámasztó bizonyítékok is léteznek, amelyekről a hatóságoknak is tudomásuk van. A polgármester feljelentésére indult eljárás polgárőr koronatanújának etikai eljárásához kapcsolódó meghallgatását éppen arra az időpontra időzítették, amikor tanúvallomást tett a mellénybeszerzés ügyében. Elég valószerűtlen a véletlen egybeesés: akárhogy is, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladata annak feltárása, ha esetleg egy folyamatban lévő eljárásról érzékeny adatok kerülnek ki illetéktelenekhez.

Szabó József feljelentése alapján jelenleg is zajlik a nyomozás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Keresetében a polgármester hivatkozik arra az esetre, amikor a Vizulátor Kft. alvállalkozója egy újabb alvállalkozóval gyártatott le 1009 láthatósági mellényt, és úgy fizetett érte hatmillió forintot – a megbízás nettó összegét –, hogy nem kért számlát. Sőt, egyenesen megfenyegette a gyártót, amikor az számlát akart kiállítani.

Érdeklődtünk az eljárások állásáról. A NAV illetékes bűnügyi igazgatósága azt közölte, hogy folyamatban lévő ügyről nem közölhetnek részleteket. Az ORFK pedig adatvédelmi okokra hivatkozva nem adott tájékoztatást. Úgy tudjuk, egyelőre senkit sem gyanúsítottak meg.

Túrós Andrást a jelek szerint cseppet sem zavarják a mellénybeszerzés gyanús körülményei. Májusban azt javasolta a polgárőr szövetség elnökségének, hogy az ORFK támogatásából meghirdetett, 7,5 millió forintos eszközbeszerzéssel ismét a Vizulátort bízzák meg, amit az elnökség távszavazással jóvá is hagyott…

Rendszereken átívelve

Túrós András a hatvanas években a miskolci karhatalmi zászlóalj KISZ-titkára volt. A rendszerváltás előtt Borsod megyei rendőr-főkapitányként is dolgozott. 1989-ben országos rendőr-főkapitánnyá, illetve belügyminiszter-helyettessé nevezték ki. Karrierjében a rendszerváltás sem okozott komoly törést: 1990-től az országos rendőrfőkapitány helyettese volt. A Horn-kormány idején, 1997-ben Pintér Sándorral együtt nyugdíjazták. 1997 óta elnöke az Országos Polgárőr Szövetségnek. Bár információink szerint időről időre felvetődik a 75 éves nyugalmazott rendőr altábornagy visszavonulása, távozása eddig mindig lekerült a napirendről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!