Barion Pixel
[adinserter block="1"]

MN: Cserbenhagyás miatt is nyomoznak a dunai hajóbalesetet vizsgáló rendőrök

Szerző: | 2019. június 20., 08:00 | Belföld

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 29-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzettel a fedélzetén (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ütközést észlelve kiabálni kezdtek, hogy baleset történt, s ezt hallotta meg a kapitány, aki az utasoktól kérdezgette, hogy mi történt; ezután tolattak vissza, majd néhány másodperc után elhajóztak a Dunán felfelé – a Magyar Nemzet forrásai szerint erről beszélt a Hableány sétahajóval ütköző Viking Sigyn több utasa is a nyomozóknak.

Ezért, mint írják, újabb bűncselekmény, cserbenhagyás és elsősegélynyújtás elmulasztása ­miatt is nyomoz a május 29-én történt hajótragédia ügyében a BRFK-n felállított különleges nyomozócsoport. A rendőrség a nyomozás érdekeit szem előtt tartva a lapnak sem árult el részleteket a vizsgálatról.

A lap nem érte el a gondatlan bűnelkövetéssel gyanúsított ukrán kapitány, Jurij C. védőjét, Tóth M. Gábort, akitől arra lettek volna kíváncsiak, hogy valóban az egyik utasával szelfizett-e a kapitány az ütközés pillanatában, ahogy ez állítólag felmerült. „Az önfotózás mindenesetre magyarázat lehet arra a fővárosi főügyészségi közlésre, miszerint a kapitány a katasztrófa után mobiltelefonjáról adatokat törölt. A fentiek tükrében az is érthetővé válik, hogy miért rendelt ki a nyomozóhatóság szemész orvos szakértőt is a vizsgálat során” – írják.

A Hableány kiemelése képekben | Magyar Hang

Hajnali ötkor kezdődött kedden a Hableány kiemelése, körülbelül délután fél kettőre sikerült átemelni arra az uszályra, ami aztán a csepeli kikötőbe szállította. Gépgalériánk a műveletről.

A Viking Sigyn szállodahajó május 29-én ütközött neki a Hableány sétahajónak, amely a baleset következtében hét másodperc alatt elsüllyedt. A sétahajón utazó 35 emberből – 33 dél-koreai turista míg 2 fős magyar személyzet – heten élték túl az ütközést, jelenleg még három dél-koreai utast keresnek. A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát a baleset másnapján vették őrizetbe.

A Magyar Nemzet szerint ha a bíróság bizonyítottnak találja a bűnösségét, minimum két, maximum nyolc év szabadságvesztést kaphat, ám a bírói gyakorlat szerint a közarányos büntetés feletti, öt-hat éves szabadságvesztésre lehet számítani. Amennyiben szándékos bűncselekmény, cserbenhagyás is a gyanúsítás, majd a vád közé kerül, halmazati büntetést szab ki a bíróság. Ez újabb egy év szabadságvesztést jelenthet adott esetben.

Címkék: cserbenhagyás, Hableány, hajóbaleset, nyomozás, Viking Sigyn


[adinserter block="3"]

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

[adinserter block="2"]

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest