Pedagógus-státusztörvény jöhet ősszel

Pedagógus-státusztörvény jöhet ősszel

(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Köznevelési Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén jelentették be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselői, hogy az őszi jogalkotási időszakban születne meg az úgynevezett pedagógusi státusztörvény – értesült a Népszava.

Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának arról beszélt, hogy semmi érdemit nem tudni még a törvénnyel kapcsolatban, ami biztos, hogy a pedagógusok munkaterheit és bérezését érintő szabályozásokat sűrítenék össze benne. Totyik a lapnak úgy fogalmazott, ez a lépés is azt mutatja, „a kormány nem meri beismerni, hogy a pedagógus életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért inkább egy új törvényt kreálnak.”

Ahogy mi is megírtuk, a PSZ június 13-án egy tanévzáró sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ősszel sztrájksorozatot hirdet, mivel eredménytelenek voltak a tárgyalások a kormánnyal és a Köznevelési Érdekegyeztető Tanáccsal több fordulóban a szeptemberi béremelésről, a tanárfizetések minimálbérhez kötéséről, az óraszámok, a többletterhek csökkentéséről, valamint a kiszámíthatatlan jogalkotás megszüntetéséről.

Szabó Zsuzsa akkor arról beszélt, hogy ha a kormány nem módosítja szeptember elsejei hatállyal a szükséges jogszabályokat, a tanévkezdés is veszélybe kerülhet.– Készek voltunk a kompromisszumokra: már volt is egyfajta hallgatólagos, nem írásbeli megállapodás arról, hogy szeptemberben, majd januárban hány százalékkal nőhet a pedagógusbér. Két számjegyű béremelésről folytak a tárgyalások, és úgy tűnt, jó úton haladunk. A hónapokon át tartó egyeztetésekből azonban most semmi sem látszik – fogalmazott akkor Szabó.

Mint a Népszava cikkéből kiderül, a kérdéseikre a mostani egyeztetésen sem kaptak választ.