Hulladékégető a történelmi borvidéken

Hulladékégető a történelmi borvidéken

Az AL-CU Service Kft. hulladékfeldolgozója Egerben (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jókora ipari csarnok hasal Eger Noszvaj felőli végénél. Bár a rikító vörösre festett épület kirí a környezetéből, a helyiek alighanem kevés figyelmet fordítottak rá, míg egy fővárosi cég ki nem szemelte elektronikai hulladékfeldolgozó üzeme helyszínének. Az ingatlan a bútorbolt és a borászati szakkereskedés tőszomszédságában fekszik; pár száz méterre onnan csinos családi házak, a mögötte nyúló dombon pedig apartmanok és szőlőültetvények sorakoznak.

Az egrieknek nem is világos, hogy az AL-CU Service Kft. miért éppen a méltán híres borvidéken képzelte el a darálással és égetéssel járó elektronikai hulladékfeldolgozóját. Tiltakoznak is ellene minden létező eszközzel – petícióval és közmeghallgatáson is. Kérdés, hogy nem túl későn-e. A beruházó ugyanis 2016 őszén elvi hozzájárulási engedélyt kért és kapott az önkormányzat fideszes vezetésű és többségű Városképi és Környezetvédelmi Bizottságától a kombinát megépítésére. Furcsa körülmény, hogy az előterjesztésben még a bizottsági tagok előtt sem fedték fel a beruházó kilétét, csak kérdésre árulták el. Ezután ugyan feledésbe merült az ügy, de tavaly decemberben már a bizottság által kért hatósági állásfoglalásokkal jelentkezett az AL-CU Service az építési szabályzat módosítását kérve (ezt is jóváhagyták). A jegyzőkönyv szerint ezen az ülésen derült ki, hogy a cég a technológiát már beépítette a bérleményébe.

A felháborodás jelentős a városban: 1600-an írták alá a beruházás miatt indított petíciót. Nem csoda, hogy – miután az Egriügyek.hu beszámolt a tervekről – a közelgő helyhatósági választások miatt politikai ügy lett az üzem kérdéséből, és az sem, hogy Habis László (Fidesz–KDNP) polgármester és a városvezetés is nyugtatja az egrieket, egyértelművé téve, hogy ők sem támogatják az üzemnyitást. Ezért a közgyűlés rendkívüli ülésen szigorította a hulladékgazdálkodási rendeletét – és emiatt az építési szabályzatot is, ezek összehangolása miatt tartottak ismét lakossági fórumot.

A fórumon számos képviselő és városvezetés is részt vett. Utóbbi – Kovács Luca jegyzővel együtt – azzal igyekezett nyugtatni a tiltakozókat, hogy a módosítások biztosítékot jelentenek arra, hogy nem nyithat meg a feldolgozó. Habis László kijelentette: nincs olyan közgyűlési tag, aki támogatná, hogy működési engedélyt kapjon a cég. Az ellenzék viszont elégedetlen. Szerintük a hulladékgazdálkodási rendeletből hiányzik az egyértelmű tiltás, sőt szerintük egy, a rendeletbe épített kiskapu még kedvezhet is az AL-CU Service terveinek. Ám a polgármester szerint a garancia megfelelő, és ha engedély nélkül indul el az üzem, megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A tiltakozó lakosokat viszont a városvezető szavai nem nyugtatták meg, ők egyértelműbb tiltást követelnek. Ezt nemcsak a jogi kiskapura hivatkozva mondják, hanem számos más körülményre, például arra, hogy a beruházás környezetvédelmi engedélyt kapott a Heves Megyei Kormányhivataltól, illetve már azt is tudni, hogy a beruházás elkészült – sőt, a lakók szerint a próbaüzemet is lefolytatták. Ezek után komoly üzletemberek aligha fordítanak hátat a befektetésüknek.

Ezt tükrözi egyébként az AL-CU Service kereskedelmi igazgatója, Lukács Pál szavai is. Rövid beszélgetésünkben leszögezte: engedélyt kaptak a közgyűléstől (alighanem a bizottság elvi hozzájárulására gondolt). Megkérdeztük azt is, hogy a lakossági tiltakozás miatt elképzelhető-e, hogy elállnak az üzem megnyitásától. Erre csak annyit válaszolt, hogy az önkormányzati választás után a kedélyek csillapodására számít. Hozzátette különben, hogy tartottak több fórumot is (ezt a környezetvédelmi engedélyt kiadó kormányhivatal hívta össze, de a lapunk által megkérdezett tiltakozók erről nem tudtak). Amikor Lukács Páltól az általa emlegetett fórumok idejét tudakoltuk, elköszönés után bontotta a vonalat, az írásban feltett kérdéseinkre pedig nem kaptunk válaszokat.

A cég képviselői egyébként nem vettek részt a témában tartott közmeghallgatáson és a legutóbbi fórumon sem – igaz, utóbbit a rendeletmódosítás miatt hívták össze. Ezt és a tájékoztatás elmaradását visszatérően szemére is hányták a cégnek. Mindenesetre az elektromos hulladékok feldolgozása működési engedély nélkül nem kezdődhet meg. Ha az AL-CU Service nem kapja meg az engedélyt a jegyzőtől, nem volna meglepő, ha a cég bírósághoz fordulna. Ezekben a kérdésekben azonban szinte bizonyosan csak a választások után láthatnak tisztábban a helyiek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!