Megszületett a hatpárti megállapodás a fővárosban

Megszületett a hatpárti megállapodás a fővárosban

Karácsony Gergelyék bejelentik a hatpárti összefogást 2019. július 5-én (Fotó: Magyar Hang/Katona mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem személyi kérdések vannak a fókuszban, nekünk a tartalom a fontos – erről beszélt a pénteki, hatpárti ellenzéki sajtótájékoztatón az MSZP politikusa, Molnár Zsolt. Szerinte ha voltak is konfliktusok, a közös cél ezt elfedi. Molnár kijelentette, a főváros egészéhez hasonlóan előválasztás lesz Ferencvárosban is, aki pedig ezt megnyeri, azt az ellenzéki pártok támogatni fogják.

A Demokratikus Koalíció képviselője, Gy. Németh Erzsébet jó szívvel ajánlotta minden budapestinek Karácsonyi Gergelyt. A DK-nak az is fontos volt, hogy minden kerületben legyen megállapodás, Molnár Zsolthoz hasonlóan pedig ő is úgy látja, hogy ez nem pozíciókról szól.

A momentumos Hajnal Miklós kiemelte, a megállapodás rengeteg alázatot követelt minden részről. Ilyen volt szerinte, hogy a Momentum lemondott a jelölés jogáról Soroksáron, és a közös jelölt ott Bereczki Miklós lesz. Pikó András indulásának is örül, az előválasztáson pedig a párt Jancsó Andreát fogja indítani. Bereczki András tavaly a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje volt.

A jobbikos Bencsik János szerint azt kellett eldönteniük, a visszaépülő egypártrendszert vagy a többpártrendszert támogatják. Úgy látja, a fő törésvonal nem a bal- és jobboldal, hanem az önkényuralom kiszolgálói és ellenzői között van. Bízik benne, hogy Soroksáron és a többi kerületben is valódi változás lesz.

Magyar narancs - az ellenzéki előválasztásról | Magyar Hang

Úgy nézett az egyszeri fideszes politikus, propagandista a fővárosi előválasztásra, ahogy Sztálin nézhetett Potsdamban Churchillre és úgy általában a britekre. 1945 nyarán a legyőzött Németország szívében tárgyaltak a szövetséges hatalmak Európa második világháború utáni sorsáról. A szovjet diktátor állítólag értetlenséggel vegyes lenézéssel szemlélte, amikor a találkozó idején tartott brit választás nyomán a vesztes Churchill hazautazott, és átadta helyét az új, munkáspárti miniszterelnöknek, Clement Attlee-nek.

Kanász-Nagy Máté nyitott kérdésnek nevezte a IX. kerületét, ezt szerinte még meg kell oldani. Az LMP azért is csatlakozik, mert egy markáns zöld programot szeretne megvalósítani Budapesten.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, a következő napokban derülhet ki, mikor lesz a ferencvárosi előválasztás. A főpolgármester-jelölt a maga részéről mind a két jelöltet, Jancsó Andreát és Baranyi Krisztinát is tudja támogatni. Szerinte mivel politikai konszenzus nem alakult ki, ezért a ferencvárosiakra kell bízni a döntést. Molnár Zsolt szerint az sem kizárható, hogy nem csak két jelölt fog indulni. Gy. Németh úgy fogalmazott, hogy az előválasztás győztesét támogatják majd. A Jobbik a Momentum jelöltjeként rajthoz álló Jancsót, az LMP a párt helyi szervezete által ajánlott Baranyi Krisztinát javasolja.

Puzsér: Tarlóst csak a centrumból érdemes leváltani | Magyar Hang

Kár volna tagadni, hogy a helyzet nagyon nehéz - ismerte el szombat délelőtt, programbemutatónak nevezett rendezvényén a főpolgármesteri címre pályázó Puzsér Róbert. Az eseményen egyébként szolid show volt, de a részletes elképzeléseket nem lehetett megismerni - az online elérhető -, a publicista inkább általánosságban értékelte a helyzetet.

A sajtótájékoztató vége felé Molnár Zsolt megemlékezett Horn Gyuláról, aki ma 87 éve született.

Karácsony Gergelynél rákérdeztek Puzsér Róbert személyére is, de a főpolgármester-jelölt úgy vélte, „Puzsér Róbert ellenzéki szavazatokat nem tud elvinni, mert nem ellenzéki jelölt.” Karácsony úgy véli, miután Puzsér nem indult az előválasztáson, kiiratkozott az ellenzéki jelöltek közül.