Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Budapest: lerobbant egészségügy, rossz közlekedés, szükséges P+R parkolók

Szerző: | 2019. július 08., 11:30 | Belföld

A Szent János Kórház (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felemás eredményt hozott a Publicus Intézet a Népszava megbízásából elvégzett, 800 fő megkérdezésével készített reprezentatív felmérése a főváros legfontosabb problémáival kapcsolatban. A budapesti választók – kormánypárti és ellenzéki egyaránt – majd kétharmada említette, hogy az egészségügyi ellátás gondjai jelentik számára a legfontosabb problémát. 62 százaléknak ez fáj a leginkább, ráadásul az állami egészségügy helyzetének negatív megítélése semmit sem javult az egy évvel ezelőtti, tavaszi átfogó közvélemény-kutatáshoz képest, ahol a fővárosi lakosok 63 százaléka állította, az utóbbi években egyre romlik az egészségügyi ellátás. Még a kormánypártiak 37 százaléka is azt mondja, rossz az ellátás, míg ez a szám az ellenzéki érzelmű válaszadók esetében 79, míg a bizonytalan pártválasztók körében 63 százalék.

HIRDETÉS - AIP

A második legfontosabb problémát a magas lakás- és albérletárak jelentik a felmérés szerint. A megkérdezettek 26 százaléka ezt tartja a legnagyobb gondnak Budapesten – az ellenzékiek 32, a kormánypártiak 17, míg a bizonytalanok 26 százalék ért ezzel egyet –, ugyanakkor a lakások minőségére szinte senki sem panaszkodott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A közlekedéssel ugyanakkor komoly problémák vannak a megkérdezettek szerint, leginkább a járművek állapotát (62 százalék), azok zsúfoltságát (42 százalék), a járatok sűrűségét (29 százalék), valamint a lefedettség hiányosságait (25 százalék) említették. Az egyes problémákról a vizsgált társadalmi csoportok jórészt hasonlóan gondolkodnak. Érdekesség, hogy a 3-as metróval kapcsolatban a megkérdezettek átlagosan elégedettek, a közepesnél jobbra értékelték a felújított állomásokat és szerelvényeket, ugyanakkor tízből kilenc budapesti szerint szükség lenne az M3-as metró légkondicionálására. A kormánypárti szavazók sokkal elégedettebbek, mint az ellenzékiek és a bizonytalanok.

Az autós közlekedéssel való elégedettség viszont alacsony, olyannyira, hogy például tízből négy fővárosi támogatja a dugódíjat – a többet autózó férfiak körében magasabb a dugódíj támogatottsága, mint a nők körében (46 és 33 százalék) –, és ebben a kérdésben a kormánypártiak sokkal elégedetlenebbek (31 százalék), mint az ellenzékiek (12 százalék) és a bizonytalanok (21 százalék).

Hasonló arányokat láthatunk az utak állapotával is – kormánypártiak (29 százalék), ellenzékiek (25 százalék) és bizonytalanok (21 százalék). A megkérdezett fővárosiak negyede (26 százalék) gondolja úgy, hogy a város biztonságosan bejárható a jelenlegi kerékpárutakon kerékpárral, míg 54 százalék szerint nem. A kérdésről minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, ám van egy kormánypárti-ellenzéki törésvonal. Míg a kormánypártiak negyede (27 százalék) szerint bejárható biztonsággal, és harmada (35 százalék) szerint nem, addig az ellenzékiek ötöde (18 százalék) látja biztonságosan bejárhatónak, és kétharmaduk (65 százalék) nem.

Érdekes adat, és egyértelműen a P+R parkolók létjogosultságát támasztja alá, hogy a megkérdezettek esetében tízből hét (69 százalék) külvárosból belvárosba ingázó gyakran igénybe venne P+R parkolót, míg minden tizedik (9 százalék) néha, és mindössze 12 százalék utasítja teljesen el a használatot.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: 3-as metró, Budapest, egészségügy, felmérés, kerékpár, közlekedés, közvéleménykutatás, parkolás


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest