A liberális EP-frakció elutasítja a fideszeseket

A liberális EP-frakció elutasítja a fideszeseket

Donáth Anna (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakbizottsági elnökként és alelnökként sem fog szívesen látni fideszes politikusokat a liberális Renew Europe – tudatta közleményében a frakció. Az Emmanuel Macronhoz kötődő szövetség keddi ülésén döntött úgy, hogy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), valamint a Fidesz jelöltjeit sem fogja megszavazni.

Dacian Cioloş román frakcióvezető az indoklásában úgy fogalmazott: a Renew Europe az európai értékek mentén jött létre, támogatja a demokráciát és a jogállamiságot is. A politikus arra hivatkozott, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás alá tartozó országok kormányzó pártjairól van szó.

Donáth Anna momentumos EP-képviselő a döntést azzal kommentálta: „Örülünk, hogy egy olyan frakcióhoz tartozunk, amely értékalapon politizál – nem adhatjuk ugyanis ahhoz a nevünket, hogy Európa-ellenes képviselők fontos uniós bizottságokat elnököljenek. Ez nem csak magyar kérdés, ez egy európai kérdés.” Donáth hozzátette, nem a konzervatívok, hanem az „Európa-ellenesek” elfogadhatatlanok számukra, így a Néppárt által jelölt más politikusokat elfogadhatónak tartanak. A magyar képviselő Facebook-oldalán kiemelte, a Renew tagjai részben a momentumosok felszólalásainak hatására döntöttek így.

A 751 fős Európai Parlamentben a Renew Europe 108 képviselőt tud a sorai között.

A kormánypártiak bevett reakciója erre, hogy a momentumosok a hazájuk ellen szavaznak. Jurák Kata újságíró például annyit kommentelt be Donáth Anna posztja alá: „nettó hazaárulók.”

Fekete-Győr András szerda délután reagált ezekre az állításokra. „A fideszes véleményvezérek azzal hergelik a fideszes polgártársainkat, hogy a momentumosok »hazaárulók«. »Hazaárulók«, mert meggyőzik a harmadik legerősebb EP frakciót arról, hogy Deutsch Tamás még a közelébe se kerülhessen az uniós pénzek ellopását ellenőrző bizottságnak. Az a Deutsch Tamás, aki Európa második legtolvajabb kormánypártjának tagja, véleményünk szerint örüljön annak, hogy az orbáni hazugsággyártás és elnyomás jóvoltából egyáltalán az Európai Parlament – megvetett – tagja lehet 12 másik fideszes képviselőtársával együtt!” – írta a pártelnök a Facebook-oldalán.