Egyetlen gyerek sincs a fonyódligeti Erzsébet-táborban

Egyetlen gyerek sincs a fonyódligeti Erzsébet-táborban

Térdig érő gaz a fonyódligeti gyermektáborban (Fotó: Magánarchívum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 13,5 milliárd forintot kapott a kormánytól és az uniótól esélyteremtő programok megvalósítására, idén egyetlen gyermek sem üdült az alapítványnak ingyen odaadott fonyódligeti táborban – tudtuk meg. A szomszédos nyaralótulajdonosok diákcsoportokkal tavaly óta nem találkoztak, mozgást is keveset láttak az üdülőben.

A tábor üres, hétvégi ottjártunkkor mi is csak néhány alkalmazottat láttunk. Azt is nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben gyermekeket visznek oda. Egy hete még térdig ért a gaz, szombati látogatásunk idején éppen kaszáltak, volt, ahol halmokban hevertek száraz faágak. A büfé elhagyatott, a strandröplabdapályát felverték a gyomok, a vízparti egészségügyi konténer pedig az áramról és a folyó vízről lekötve árválkodik.

Más szempontból viszont a Balaton déli partján, Fonyódligeten a zánkaihoz hasonló körülményeket találtunk: az üdülőt szögesdrótkerítés veszi körbe; kamerák figyelnek, a területet a Fidesz egyik kedvenc biztonsági cége, a Valton Sec Kft. őrzi. A tábort azért tudtuk körbejárni, mert az üdülőhöz tartozó, festői szépségű parthoz vezető kaput nyitva találtuk, ugyanis az alapítvány tulajdonába került partszakaszt szabadstrandnak jelölték ki. Ide a táboroztatott gyerekek a futballstadionokból ismert forgókapus biztonsági rendszeren át juthatnak, juthattak ki – már amikor még itt táboroztak. A szombati kánikulában a 1,5 kilométeres partszakasz elején akadtak fürdőzők – számos biciklitúrázó csobbant a vízben –, ám jóval többen voltak a szomszédos strandon.

A NER csengetett ki a zánkai Egry József-középiskolából - végleg | Magyar Hang

A fonyódligeti tábor is a hátrányos helyzetű gyermekeket üdültető Erzsébet-alapítvány tulajdonában áll. Mint arról múlt héten – a zánkai tábor területén működött Egry József-középiskola hirtelen bezárása apropóján – írtunk, a kormány a két tábort 2016 őszén adta oda az Erzsébet-alapítványnak ingyen. Az alapítványra még 2012-ben külön törvényt szabtak, ennek alapján gondoskodik az Erzsébet-program lebonyolításáról. Az alapítvány több szálon kötődik a Fideszhez: az alapítói jogokat a Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged–Csanádi Egyházmegye intézményfenntartója, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyakorolja. Ennek főigazgatója a Fidesz 2014-es szegedi polgármesterjelöltje, Kothencz János. Az alapítvány kuratóriumi elnöke pedig Hornyák Tibor, aki évekkel ezelőtt távozott az Erzsébet Táborok Kft. éléről, azután, hogy a 24.hu kiderítette, napi 110 ezer forintért bérelt úszómedencés házat a Zánkával szomszédos Monoszlón úgy, hogy a táborban saját lakóépületet használhatott volna.

(...)

Mire kapta az alapítvány a 13,5 milliárd forintot? Mióta fut a program? Mire fordítják a pénzt? Milyen furcsaságok vannak a fonyódligeti tábor kommunikációja körül? A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 12-én megjelent számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!