Kiderült, hol a legalacsonyabbak a nyugdíjak

Kiderült, hol a legalacsonyabbak a nyugdíjak

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tízezer forintos különbség van azon megyék között, ahol a legmagasabb és a legalacsonyabb az átlagos nyugdíj – írja az Mfor a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva. Ebből kiderül, hogy a fővárosban a legjobb a helyzet, ahol átlagosan 154 ezer forintos juttatást kapnak az idősek. Jócskán lemaradva Fejér és Pest megye a második és harmadik, ott már ez az összeg 134 ezer körül mozog.

A legalacsonyabb átlagos nyugdíj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ott 115,6 ezer forint jött ki. Hasonló a helyzet Bács-Kiskun és Békés megyében, 115,9, illetve 116,2 ezer forinttal.

A nyugdíjasokon nyerészkedik a kormány | Magyar Hang

Úgy tűnik, csak szavakban áll a nyugdíjasok - azaz fő szavazórétege - mellett a Fidesz vezette kormány. A tavaly tavasszal készült 2019-es költségvetésben 2,7 százalékos áremelkedéssel számoltak, a nyugdíjak növelésére szánt összegnél is ezt az értéket vették figyelembe, így január elsejétől mindössze 2,7 százalékkal emelték a nyugdíjakat.

A portál megjegyzi, hogy a bérek elmúlt években mutatott robbanásszerű növekedését nem követik a nyugdíjak, ez is eredményezte, hogy 2018-ra 10 éves csúcsra ugrott a nyugdíjasok körében a szegények aránya. Egyre jobban nyílik szét az olló a kétféle juttatás között. Jelenleg 85 ezer forint a különbség az átlagos nettó bér és az átlagos nettó nyugdíj között, az Mfor számítása szerint azonban ez az összeg öt év múlva már 135 ezer forint lesz.

Az Eurostat is friss elemzést jelentett meg a napokban, amely Magyarországot tekintve drámai helyzetet fest le. Eszerint 80 év múlva már csupán 7,9 millióan leszünk, ami azt jelenti, hogy 100 munkaképes korú emberre akár 60 idős – 65 évnél idősebb – ember jut majd. A Pénzcentrum arra hívta fel a figyelmet, hogy ennyi időnek sem kell azonban eltelnie ahhoz, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer csődöt mondjon. Elemzések szerint legalább ahhoz, hogy az elöregedési rátánk stabilan maradjon, az elkövetkező évtizedekben 72 éves korig kellene emelni a nyugdíjkorhatárt.