Tiltakoznak az esztergomi Suzukinál

Tiltakoznak az esztergomi Suzukinál

Félpályás útlezárás az esztergomi Suzuki gyárnál 2019. július 15-én (Fotó: Komjáthi Imre Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tucat autóval zajlik jelenleg is a félpályás útlezárás az esztergomi Suzuki gyárnál a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezésében. László Zoltán, az érdekképviselet alelnöke a Magyar Hangnak korábban azt mondta, hogy ezzel az akcióval szeretnének ismételten tiltakozni az ellen, hogy a Suzuki nem hajlandó tudomásul venni, hogy a cégnél is alapszervezetük alakult.

A demonstrációról élőben jelentkezett be Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, aki arról beszélt, hogy 50 nap alatt már tizedszer vannak a gyár előtt, hogy támogassák a szakszervezet és Szakács Gábor kirúgott szakszervezeti titkár harcát.

MSZP - Félpályás útlezárás a Suzuki gyárnál, Esztergomban!...

Félpályás útlezárás a Suzuki gyárnál, Esztergomban! Az MSZP a munkások pártján!

A videóban László Zoltán elmondta, hogy hiába bizonyították mindenféle módon a Suzukinak, hogy igenis létezik Vasas-alapszervezet a gyárban, a cég ezt nem veszi tudomásul. Az alapító okiratot kérik, azonban azt nem adhatják oda, hiszen olyan nevek is szerepelnek rajta, akik nem élveznek munkajogi védelmet. Ezért a nevek nélküli dokumentumot adták át, ám azt a cég nem fogadta el. László Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a szakszervezet létrehozói értékes munkatársak, akik ott képzelik el a jövőjüket, de ahhoz, hogy a szükséges változásokat elérjék, csak szakszervezeti keretek között tudnak harcolni.

A szakszervezetet a Suzukinál megalapító, ám azóta kirúgott Szakács Gábor is a helyszínen van, tájékoztatása szerint csaknem negyven autóval vonultak fel a gyárnál. Céljuk egyszerű: jobb munkakörülményeket akarnak elérni.

A Suzuki közleményében a szakszervezettől azt kérte, hogy „hangulatkeltés helyett inkább teljesítsék az együttműködés rájuk eső részét, mely számukra könnyen elérhető dokumentumok beadásával kezdődik”. Az autógyár egyúttal hosszasan sorolta saját érdemeit, beleértve, hogy a vállalat több mint 19 ezer új Suzuki értékesítéssel magabiztosan, harmadik éve uralja a hazai újautó-eladásokat.