Útlezárásokkal tiltakoznak a Suzukinál

Útlezárásokkal tiltakoznak a Suzukinál

A Vasas Szakszervezet még korábban a Suzuki gyárnál (Fotó: Vasas Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Félpályás útlezárásokkal tiltakozik hétfőn a Vasas Szakszervezeti Szövetség az esztergomi Suzuki gyárnál – írja az ATV.hu. László Zoltán, az érdekképviselet alelnöke a Magyar Hang kérdésére elmondta, hogy dél körül kezdenek majd el gyülekezni, a forgalom korlátozására pedig fél egy és fél négy között kaptak engedélyt a gyárhoz közeli három útszakaszon.

László Zoltán lapunknak azt is elmondta, hogy ezzel az akcióval szeretnének ismételten tiltakozni az ellen, hogy a Suzuki nem hajlandó tudomásul venni, hogy a cégnél is alapszervezetük alakult. Ennek egyik bizonyítéka volt, amikor a dolgozókhoz igyekvő László Zoltánt nem engedték be a gyárba, mondván, ott nincs a Vasasnak szervezete.

Razzia és kirúgás: így nem alakult meg a szakszervezet a Suzuki-gyárban | Magyar Hang

Múlt hét csütörtökön a Magyar Suzuki Zrt. egyik munkavállalója elhatározta, hogy megalapítja a Vasas Szakszervezet alapszervezetét az esztergomi gyárban, ám pénteken már kirúgták. A vállalat indokként minőségi kifogásokat emlegetett, amit mindenképp árnyal, hogy az érdekvédő szövetség alelnöke, László Zoltán közölte: a szakszervezeti vezetőnek jelentkező férfi 14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, szalagmunkásból léptették elő részlegvezetővé, sosem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz.

Emlékezetes, hogy a Suzukinál alapszervezetet alakító férfit kirúgták. A Vasas nem hagyta annyiban és bírósághoz fordult, éppen a múlt kedden zajlott az ügyben egy tárgyalás, amelyről Komjáthi Imrére, az MSZP alelnökére hivatkozva a Mérce számolt be. A politikus azt közölte, hogy a Suzuki jogi képviselője több kérdésre sem tudott érdemi választ adni a munkaügyi bíróságon, így többek közt arra sem, hogy ki rúgta ki a szakszervezeti titkárt, illetve hogy melyik vezetőnek volt problémája a munkavégzésével. Szavai szerint erős a gyanújuk, hogy a férfinek nem volt más bűne, mint hogy élt a magyar törvények adta lehetőséggel és szakszervezetet alapított.

Komjáthi Imre korábban odaláncolta magát az esztergomi gyárhoz. Akkor arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az óriási hőség ellenére a cég figyelmen kívül hagyta a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet, és voltak olyan munkahelyek a gyárban, ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet.