Rugalmasan kezelték a polgárőrmellényekre vonatkozó kiírás eredeti feltételeit

Rugalmasan kezelték a polgárőrmellényekre vonatkozó kiírás eredeti feltételeit

A szóban forgó polgárőrmellény

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A polgárőrség feletti törvényességi ellenőrzést az ügyészség gyakorolja – ezzel hárította Pintér Sándor belügyminiszter Harangozó Tamás (MSZP) írásbeli kérdését, amelyben az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) mellénybeszerzését firtatta. A beszerzéshez a forrást a Belügyminisztérium bocsátotta rendelkezésre.

Lapunk június 14-ei számában írtunk az ügyről: évek óta ismertek a hatóságok előtt a 2016-os beszerzés körülményei, nyomozások is folytak, illetve folynak, érdemi lépés azonban eddig nem történt. A 200 millió forintos közbeszerzést a legolcsóbb ajánlatot tevő Vizuátor Kft. nyerte el, amely az eredeti kiírásban vállalta, hogy alvállalkozó bevonása nélkül, itthon, magyar alapanyagból gyártatja le a láthatósági mellényeket. Túrós András, az OPSZ elnöke is arról tájékoztatta a vezetőséget egy birtokunkban lévő anyagban, hogy „minden álhír ellenére magyarországi forgalomból beszerzett alapanyagból, magyarországi üzemben készült mellényeket szállítana” a Vizuátor. Ezzel szemben végül alvállalkozók bevonásával, részben Szerbiában és részben vélhetőleg külföldi alapanyagból valósult meg a beszerzés, ráadásul az egyik alvállalkozó számla nélkül, nettó értéken fizetett a legyártott mellények egy részéért.

Egy 2017-es keltezésű igazságügyi szakértői vélemény túlárazottnak és az öregedéssel kapcsolatos szabvány alapján nem megfelelőnek minősítette a mellényeket, amelyekről a szakértő úgy véli, részben külföldi, vélhetőleg kínai alapanyagból készültek. Írásunkat azzal zártuk, hogy nemrégiben Túrós András elnök – a rendszerváltás előtti utolsó országos rendőrfőkapitány, belügyminiszter-helyettes – javaslatára az OPSZ elnöksége egy újabb, 7,5 millió forintos eszközbeszerzéssel bízta meg a Vizuátort.

Ezer sebből vérzik a polgárőrség mellénybeszerzése, mégsem lépnek a hatóságok | Magyar Hang

Cikkünk élénk visszhangot váltott ki. Az említett parlamenti kérdésen túl akcióba lendült a polgárőrszövetség vezetése: honlapjukon többször is támadták Tóth Attilát, a szervezet volt Hajdú-Bihar megyei elnökét, akiről úgy vélik, a mellénybeszerzés miatti bírálatok, vizsgálatok hátterében áll. A beszerzés után csaknem 3 évvel kértek fel a mellények vizsgálatára két szakértőt, ők a volt megyei elnök által megbízott szakemberrel ellentétben mindent rendben találtak, a minőséget és az árat is. Lapunknak Túrós András is személyes ügyet, bosszúhadjáratot emlegetett, s felhívta a figyelmet arra, hogy Tóth Attilát éppen a mellények beszerzése miatt marasztalta el a bíróság. (Pénzbírságra ítélték – a szerk.)

– Nyugodtan alszom, a mellénybeszerzés minden szempontból tiszta ügy – jelentette ki az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Tény, hogy Szabó József polgárőr, Monostorpályi polgármestere feljelentésére nyomozás folyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás gyanújával. Tóth Attila pedig ez év április 15-én hűtlen kezelés, bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál; információink szerint ezt az ügyet az ORFK továbbította a Fővárosi Főügyészségre.

A Nemzeti Védelmi Szolgálatnak is elküldött panaszában Tóth azt állítja, a polgárőrség vezetői információkhoz jutnak a mellénybeszerzéssel kapcsolatos eljárásról, amelyben őt többször is kihallgatták tanúként. Szerinte így fordulhatott elő, hogy éppen akkor tárgyalta az etikai bizottság az ügyét, amikor tanúmeghallgatásra idézték be a hatóságok a mellénybeszerzés kapcsán. Ennél is súlyosabbnak érzi, hogy júniusban egy másik meghallgatását követően 38 perccel megjelent az OPSZ honlapján az ott tárgyalt témával foglalkozó sajtóközlemény. Túrós mindezt összeesküvés-elméletnek tartja, azt állítja, a hatóságok egy korábban lezárt eljárásban keresték meg őket, azóta arról sincs tudomása, hogy vizsgálnák a beszerzést. (Az illetéktelen adatbetekintést a hatóságok informatikai rendszerében könnyű tetten érni – a szerk.)

A polgárőrszövetség elnökének természetesen feltettük a konkrét kifogásokra vonatkozó kérdéseket. Nem cáfolta az alvállalkozók bevonását, ám hangsúlyozta: azt nem tiltotta kifejezetten a Vizuátorral kötött megállapodás. Azt sem tudta kizárni, hogy a mellények egy része külföldön készült, ám a minőségre vonatkozó kritikákat visszautasította. Ezekről a Népszava írt korábban, az elnök viszont nem találkozott a polgárőrök részéről érkezett panasszal. Az alvállalkozók közötti számlaadási vitában pedig nem érzi illetékesnek a szövetséget. Egy lapunk által megismert tanúvallomás alapján az OPSZ logózott szalagjait Írországban gyártatják, azok le vannak védve, és a Vizuátor Kft.-n keresztül lehet őket itthon beszerezni.

Túrós Andrástól azt is megtudtuk, hogy a Vizuátor újabb megbízását visszavonta az elnökség, ugyanis jobbnak látta, ha a megyei szervezetek között „dobják szét” a beszerzésre szánt pénzt.

Zavar a rendszerben

„...a polgárőr mellényeket Hajdúböszörményben, Ózdon és kis részben Szerbiában gyártották.” (Az OPSZ vezető tisztségviselőinek nyílt levele a szervezet honlapján 2019. március 8-án)

„A hamis állításokkal szemben közismert, hogy a mellényeket szabályos közbeszerzési eljárás alapján Magyarországon gyártották…” (Közlemény az OPSZ honlapján 2019. június 18-án)

Miután cikkünk pénteken megjelent nyomtatott számunkban, érdekes módon eltűnt minden idei közlemény az OPSZ honlapjáról. De az internet nem felejt, mint azt a keretes alatti képen látni is lehet.

A Google keresője tárolta az OPSZ honlapjáról eltűnt közleményt

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/29. számában jelent meg, 2019. július 19-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/29. számban? Itt megnézheti!