Hatalmi viszály: egymásnak feszült a KDNP és a Fidesz Szécsényben

Hatalmi viszály: egymásnak feszült a KDNP és a Fidesz Szécsényben

A szécsényi városháza (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Régóta lappangó hatalmi ellentétek törtek a felszínre a közelmúltban Szécsényben. Kiderült, a Fidesz–KDNP megyei szervezete a helyi kereszténydemokratákkal szemben nem az eddigi polgármestert, Stayer Lászlót indítja az őszi önkormányzati választáson, hanem Varga Bélát – tudta meg a Magyar Hang.

A Facebookon történt oda-vissza üzengetésekből is tudni lehet, hogy bár a helyi kereszténydemokrata szervezet Stayer Lászlót javasolta polgármesterként indítani az őszi választáson, azt felülírta a megyei Fidesz és KDNP megállapodása, amely szerint Szécsényben a Fidesz jelölhet, s így a helyiek javaslatát magánakciónak minősítette a kereszténydemokraták megyei elnöke, Bablena Ferenc.

A polgármester egyik posztjában arról ír, hogy korábbi kampányfőnökével, Velenczei Norberttel, aki több önkormányzati céget is vezetett, megromlott a viszonya, miután közös megegyezéssel megszüntették önkormányzati megbízatásait. A kapcsolat annyira elmérgesedett, hogy Velenczei a városból is elköltözött a megyeközpontba. Stayer állítólag őt sejti a lecserélése mögött.

Hivatali pletykák szerint az EU-s pályázatokból való visszaosztásokban, baráti vállalkozók foglalkoztatásában vagy éppen a Fideszhez közeli káderek pozícióba helyezésében nem értettek egyet a felek. Az indulatok azt követően csaptak a magasba, hogy a fideszes Stayert idén áprilisban több mint egymillió forintos pénzbírsággal sújtották, mert 2015-ben önkényesen lekapcsolta a város internetszervereit. Ez az esemény öntött olajat az addig csendesen égő tűzre, és robbantotta ki a nyilvános háborút.

Vita Varga Bélával

A hajdani iskolaigazgató, egykori tornatanár Stayer László 2010-ben és 2014-ben is a Fidesz–KDNP jelöltjeként lett polgármester. A térség országgyűlési képviselője Balla Mihály, aki egyébként Stayer Lászlóhoz hasonlóan tanárként kezdte a pályáját. Informátoraink szerint 2014 őszén ő kezdeményezte, hogy Szécsénynek ne csak egy alpolgármestere legyen – aki a mai napig Harikné Havasi Beáta (Fidesz–KDNP) –, hanem kettő. Ő lett Varga Béla, a helyi Fidesz elnöke, aki a Magyar Narancs 2016-os cikke szerint annak a közalapítványnak az elnöke, amin keresztül családi cége többször is tízmilliós támogatáshoz jutott.

Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang

Varga értesüléseink szerint társadalmi munkában, vagyis tiszteletdíj nélkül vállalta volna a tisztséget, de ettől mereven elzárkóztak Stayerék. Informátoraink szerint ez volt az első komoly törés a viszonyukban.

2015 elején a szécsényi önkormányzat vezetése a városba vitte az MDF jogutódja, a JESZ (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) felső vezetőségét. – És azt a négy-öt embert a mai napig itt etetjük – mondta egyik informátorunk, aki szerint egyikőjük sem szécsényi. A mesés fizetésük körüli pletykákat a polgármester minden fórumon igyekszik cáfolni.

Ami a JESZ-es szálat illeti, Hollós János újságíró például (a Magyar Rádióban több vezető poszton is dolgozott), az MDF, majd később a JESZ sajtófőnöke a város honlapja szerint a Városfejlesztő és Városmarketing Osztály csoportvezetőjeként dolgozik a városban.

Ölre megy a hatvani polgármesteri székért Kövér László és Semjén Zsolt? | Magyar Hang

A Nógrád megyei településen 2015-ben új önkormányzati céget alapítottak Szécsény Holding Kft. néven. A vállalkozás bekebelezte az addigi, városi többségű társaságokat, így egyebek közt a városüzemeltetésért, a városfejlesztésért, a közétkeztetésért, a szemétszállításért vagy a közművelődésért felelős nonprofit kft.-ket. A lépés ellen sokan tiltakoztak Szécsényben, mert értelmetlennek tartották. Pontosabban érteni vélték: így lehet majd a városi pénzeket elsíbolni.

A holding vezetője Horváth István – szintén JESZ-es – lett, akinek Szécsényhez korábban nem sok köze volt, Gyömrőn él, ott önkormányzati képviselő – derül ki a Magyar Narancs korábbi cikkéből.

A szécsényi önkormányzatnál valóban szeretnek közpénzt égetni. Legalábbis ez derül ki a Magyar Narancs cikkéből, ami dióhéjban a következő: a nógrádi város 15 millió forintért rendelt meg két tanulmányt, amelyek hemzsegnek a problémás részletektől, számos szó szerinti átvétel van bennük más, korábbi tanulmányokból, azaz plagizálásról van szó, az egyik tanulmány mégis oldalanként 370 ezer forintért készült. Amikor mindez 2017 elején kiderült, Borik Albert fideszes önkormányzati képviselő lemondott, többek közt azt hangoztatva, a tanulmányokban szereplő dolgokat két gombóc fagyiért elmondja bárki.

Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang

Borik szerint vállalhatatlanná vált, amit a Szécsény Holding vezetése művelt. Azt is javasolta, hogy Horváth István igazgatót hívják vissza az önkormányzati cég éléről. Akkor mondott le, amikor ez nem történt meg. Idővel Horváth megérezte, hogy baj van és 2018 elején lemondott és el is ment a városból.

Mint megtudtuk, Szécsény korábbi polgármestere, Serfőzőné Fábián Erzsébet feljelentést tett a tanulmánytervek ügyében, de a rendőrség a nyomozást félbeszakította, ügyrendi hibákra hivatkozva.

Megmondták Stayernek, hogy többet nem lehet polgármester

Úgy tudjuk, a sok eltékozolt lehetőség miatt hátrált ki a Fidesz megyei és országos vezetése is Stayer mögül és megmondták neki, hogy többet nem lehet polgármester a városban. Idén májusban volt egy helyi fideszes ülés, ami után bejelentették, hogy Varga Béla a jelölt. Stayer az eddig lehúzott két ciklusára hivatkozva közölte, hogy szeretné magát jelöltnek jelölni, a testület rábólintott, végül 26:8 arányban szavazták meg Varga Bélát. Aki jelenleg a Fidesz–KDNP hivatalos jelöltje. Stayer ebbe nem nyugodott bele és meggyőzte a KDNP helyi vezetőjét, Juhász Miklóst arról, hogy mivel nem történt egyeztetés a KDNP megyei és városi vezetése között a jelölésről, ne fogadják el az eredményt. Ezért a helyi KDNP Stayer Lászlót jelöli. Az ügyben az országos vezetőség dönt majd.

Információink szerint Stayer László felfüggesztett Fidesz tagsága mellett tavaly év végén belépett a KDNP-be. Stayer a belépésekor a „tagja-e más pártnak” kérdésre nemmel válaszolt. A belépést a megyei alapszervezet nem hagyta jóvá, így végül nem lehet tudni, hogy párttag-e a KDNP-ben, vagy sem. Ha nem tag, akkor a KDNP – a Fidesz nélkül, önállóan – nem jelölhetné polgármesternek.

Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang

A vita a helyiekkel folytatott beszélgetések alapján úgy is összefoglalható: nehogy már a megye mondja meg, hogy ki a polgármester-jelölt a városban.

Információink szerint újabb csavar az ügyben, hogy Juhász Miklós megpróbálta Szécsény volt polgármesterét, a már említett MSZP-s Serfőzőné Fábián Erzsébetet megkörnyékezni, hogy a párt támogassa Stayert, mint jelöltet. Serfőzőné a Magyar Hangnak elmondta, visszautasította a javaslatot. Stayer László polgármester egyébként három alkalommal is feljelentette Serfőzőné Fábián Erzsébetet – mondta el a korábbi polgármester.

„Szinte normasértésnek számít, ha a polgármesterről valaki jót mond”

A Szécsényi Hírek című önkormányzati újság júliusi számának 22. oldalán „A rejtvényfejtő klub híreit” olvashatjuk. A hírek egyetlen hír, mely szerint a szécsényi „agytornászok” elindultak a Balassa Kupa országos rejtvényfejtő versenyen Balassagyarmaton. Sajnos csak az az egyetlen dolog nem derül ki a cikkből, hogy a szécsényi indulók milyen helyezéseket értek el, viszont még ennél is érdekesebb a lap harmadik oldala, ahol a „Mint az apostolok” című interjúban Juhász Miklóst, a KDNP helyi elnökét kérdezték. A cikknek nincsen szerzője, ő viszont felveti: „Az utóbbi hetekben úgymond címlapokra került a helyi KDNP. Ön hogyan látja ezt a konfliktust?” Juhász ezt válaszolja: „Én úgy látom, hogy Szécsényben egyfajta véleménycenzúra kezd kialakulni, amikor szinte normasértésnek számít, ha a polgármesterről valaki jót mond.”

A helyi erőviszonyokat jól érzékelteti Ismeretlen Szerző későbbi kérdése: „Csak közbevetésként kérdezem, hány tagja van a helyi KDNP-nek?” „Tizenketten vagyunk, mint az apostolok.” Szécsény lakóinak száma a 2018 január elsejei adatok szerint 5695 fő volt.

Szécsény önkormányzatának képviselő-testületében a polgármesteren kívül nyolcan vannak, hatan fideszesek, egy képviselő az MSZP–DK támogatásával került a testületbe, egy pedig függetlenként.

Aki lekapcsolta az internetet

Stayer László nevét 2015-ben ismerhette meg széles körben az ország, a polgármester ugyanis az év július 6-án magához vette az önkormányzati épület alagsori helyiségében lévő szerverszoba kulcsát, majd az ott elhelyezett, működő szerver áramellátását ellátó kismegszakítókat szándékosan lekapcsolta. Ezzel megszakította a Szécsény Város Önkormányzata tulajdonában lévő – de egy internetszolgáltató által üzemeltetett – szélessávú Internet-hálózat működését.

Emiatt kilenc óra hosszára megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat adatforgalma Szécsényben. Ezáltal megbénult a Szécsényi Rendőrkapitányság informatikai rendszere, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának a működése. A Szécsényi Katasztrófavédelmi Örs és az Országos Mentőszolgálat csak rádión kapta meg a riasztásokat, valamint leállt a Szécsényi Közös önkormányzati Hivatal informatikai rendszere, továbbá az e-MultiCoop Szövetkezet internetes adatforgalma is, mely jelentős zavart okozott a közintézmények, közhivatalok működésében.

A Balassagyarmati Járásbíróság idén áprilisban nem jogerősen 1 millió 250 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére ítélte Stayer Lászlót közérdekű üzem működésének megzavarása miatt.

Stayer László az ügy okán felfüggesztette Fidesz-tagságát. Amiről Szécsény Város Honlapja Facebook-oldalán 2018. január 22-én a következőket írta: „Tisztelt Lakosság! Az elmúlt napokban ellentmondásos és félreérthető megnyilvánulások jelentek meg illetéktelen és sajnos, illetékes emberek részéről is a FIDESZ tagságommal kapcsolatban. Ezért tájékoztatásul közlöm, hogy a FIDESZ szécsényi szervezetének tagja vagyok. Igazolványszámom: UI00045748. Tagsági viszonyomat határozott időre, 2017. november 13. napjától a 2018. évi országgyűlési választások napjáig felfüggesztettem.”

Security Check Required

Az MSZP-hez fordult a KDNP

Ezek után meglepő fordulat a párthűséget illetően, hogy alig egy hónappal később, 2018 február 23-án Serfőzőné Fábián Erzsébet korábbi polgármester az ATV-nek nyilatkozva bemutatott egy, Stayer László által kiosztatott támogatói aláírásgyűjtőívet, amelyen saját aláírásukkal (továbbá személyes adataikkal) és még négy ember aláírásával kellett támogatniuk a Fideszt a szécsényi önkormányzat alkalmazottainak és a közmunkásoknak. A dolgozók azt állították Serfőzőnének, kötelező volt az ívet aláírni, és aláíratni, Stayer azt mondta, nem kötelező, de természetesen örömmel veszi, ha ezt valaki megteszi.

Úgy tudni, hogy miután nem Stayer Lászlót választotta a Fidesz polgármester-jelöltnek, Juhász Miklós, a KDNP szécsényi elnöke megkereste Serfőzőné Fábián Erzsébetet, hogy jó volna, ha az MSZP támogatná Stayer Lászlót a KDNP-s jelölésben.    

– Valóban megkerestek és azt kérték, hogy támogassuk Stayer Lászlót – mondta el a Magyar Hangnak Serfőzőné Fábián Erzsébet, aki két cikluson keresztül volt a város polgármestere. – Tudnia kell – tette hozzá –, hogy Stayer László engem, mint polgármestert 2011-ben feljelentett három ügyben is. Ezeket a dolgokat lezártnak tekintem, de éppen ezek miatt nagyon meglepett a megkeresés. Mondtam is Miklósnak, legalább gondolkodnátok kicsit! Egy ilyen szituációban nem harag, hanem jellem kérdése, hogy valakit mondvacsinált okokkal meghurcolnak és utána van bőr a képükön támogatást kérni. Természetesen nemet mondtam – nyilatkozta Serfőzőné.

„Úgy gondolom, hogy kiálltam a kormány politikája mellett”

– Jelen állás szerint a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje Varga Béla – válaszolta a pillanatnyi helyzetet firtató kérdésünkre Szécsény jelenlegi polgármestere, Stayer László (Fidesz–KDNP).

– Úgy tudjuk, a helyi KDNP a Fidesztől függetlenül önt jelöli polgármesternek.
– Ha időrendben haladunk, akkor először a KDNP adta a támogatását, aztán elment a párt elnöke a Fidesz gyűlésére, hogy ezt jóhiszeműen közölje, csak elküldték onnan. Ott megszületett egy döntés, amely szerint a tagság Varga Bélát támogatja.

– Ön beletörődik ebbe a döntésbe, vagy megpróbál még harcolni, bizalmat szerezni a Fidesz-KDNP-n belül?
– Tudomásom szerint az országos elnökség fogja jóváhagyni a jelölést.

– Ha megyei szinten Varga Bélát jelölték, akkor valószínűnek tűnik, hogy ezt jóváhagyja az országos szintű Fidesz-KDNP testület.
– Igen, de volt már rá példa, hogy nem így történt. Kétes helyzetben vagyok, nem tudok mit csinálni, mint nagyon feltételes módban beszélni. Nem szeretnék senkit megsérteni, nyilván, ha eljön az a pont, ahol azt mondják, hogy márpedig ő, akkor fejet kell hajtani. Kilenc évig szolgáltam a várost, Fidesz tagként, Fidesz-KDNP jelöltként és támogatottként. Nem csak a várost szolgáltam, hanem úgy gondolom, hogy kiálltam a kormány politikája mellett is. Nem vagyok abban a helyzetben, hogy a kertek alatt kéne elsunnyognom. Nem véletlenül kerültem ebbe a pozícióba, nem a szél fújt bele. Nyilván valamennyire amortizálódik az ember, de még most is nyugodtan végig tudok sétálni az utcán.

Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang

– Mi vezethetett oda, hogy a Fidesz nem önnek, hanem Varga Bélának szavazott bizalmat?
– Ez az, amiben most, ebben a feltételes helyzetben nem igazán tudok válaszolni. Elképzeléseim vannak, talán nem ez a megfelelő pillanat, hogy ezekről nyilatkozzam. Pontosan abból adódóan, hogy még nem született meg a végleges döntés.

– Azoknak a híreknek, amelyek szerint például az önkormányzat közpénzen, oldalanként 370 ezer forintot fizetett ki egy kamu tanulmányért, ami ráadásul plagizált is, mennyire lehet közük a bizalom megromlásához?
– Nézze, ha ennek lett volna alapja, jogállamban élünk, akkor lett volna jogi következménye is. Vagdalkozni mindenki tud. Ami tény, ezzel a tanulmánnyal negyedmilliárd forint érkezett egy energetikai pályázat kapcsán a városba.

Bent is, kint is

– Annak idején a Facebbok-oldalán közölte, hogy az idei országgyűlési választásokig felfüggeszti a tagságát a Fideszben. Ez még mindig így van, vagy már megint tag?
– Folyamatban van egy bírósági ügy ellenem, egy internetkimaradás kapcsán, amikor ez az eljárás 2017 végén elindult, akkor pont Varga Béla úr szedett össze aláírásokat a helyi Fidesz-szervezetben, hogy ellenem kizárási eljárás induljon, mondván, hogy nem tájékoztattam őket. De ez nem felel meg a valóságnak, mert a tárgyalás napján kör e-mailben mindenkit tájékoztattam a tagságban, beleértve a képviselő urat is, hogy ez az eljárás elindult ellenem. Ennek kapcsán ők kizáratási eljárást kezdeményeztek. Azon a választmányi ülésen én nem vettem részt, mindenesetre ott módosított javaslatként jött, hogy a bírósági eljárás idejére függesszék fel a tagságomat. Én erre azt mondtam, és ha az eljárás eltart öt évig, akkor a 2019-es önkormányzati választásokon csak nézek ki a fejemből, úgy, hogy még csak el sem vagyok ítélve? Azt a döntést hoztam, hogy nem szeretném veszélyeztetni sem a Fidesz, sem az országgyűlési képviselőnk választási sikerét, ezért az országgyűlési választás napjáig, azaz 2018. április 8-ig függesztettem fel a tagságomat. Onnantól kezdve visszaállt automatikusan a tagságom.

– Azt beszélik, hogy belépett tavaly ősszel a KDNP-be.
– Igen, pontosabban akkor, amikor a felfüggesztettem a Fidesz-tagságomat. Ez egyelőre megint egy kérdéses dolog.

– Ez egyfajta belső vizsgálat, amiről szó van?
– Elvileg igen.

– Lehet az ember egyszerre tagja a két pártnak?
– Kettős tagságra van lehetőség, igen. Egyelőre azt állapították meg, hogy a felfüggesztés ellenére mégis csak a Fidesz tagja voltam, ezért én nem kérhettem volna úgy a belépésemet, ahogy tettem. A belépésre két lehetőség van: az egyszerű, hogy ha valaki nem tagja semelyik pártnak, ha viszont párttag, akkor a kettős párttagságot kell kérvényezni. Én a belépésem időpontjában úgy értelmeztem, hogy nem vagyok párttag, ezért az egyszerűsített eljárást választottam. Most úgy néz ki, hogy ez nem volt helyes, ezért a KDNP országos elnöksége fog a kérdésben dönteni.

Elfogadná az MSZP támogatását

– Úgy tudni, hogy miután nem önt választotta a Fidesz polgármester-jelöltnek, Juhász Miklós, a KDNP szécsényi elnöke megkereste Serfőzőné Fábián Erzsébetet, hogy jó volna, ha az MSZP támogatná önt a KDNP-s jelölésben. Ez így volt?
– Ezt az a két ember tudja, ha volt ilyen találkozó, aki azon a találkozón részt vett. Hozzám ez csak az „azt beszélik” szinten jutott el. Ha ez éppenséggel így volt, és ha ez árulás, akkor én is áruló vagyok, mert 2014-ben én is megkerestem baloldali érzelmű embereket, hogy a Fideszt és Balla Mihályt támogassák szavazataikkal.

– Ha beállt volna ön mögé az MSZP, elutasította volna a támogatásukat?
– Erre most mit mondjak? Ha valaki méltónak tart arra, hogy vezessem a várost, akkor mondjam azt neki, hogy ne?

– Ha országos szinten úgy döntenek a Fidesz-KDNP-ben, hogy Varga Béla marad a jelölt, akkor elindul függetlenként?
– Igen.

Ez a cikk a Magyar Hang vidéki nyilvánosságot támogató programja keretében, az olvasók segítségével születhetett meg. Kérjük, támogassa Ön is munkánkat. Részletek itt! Köszönjük!