A kórházak harmadában nincs klíma a központi műtőben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig telt el néhány hét azóta, hogy a Magyar Hang a kórházakban lévő klímák hiányára hívta fel a figyelmet, a Magyar Kórházszövetség már végzett is egy gyors felmérést az egészségügyi intézményekben. A megkeresett 108 kórházból mintegy 46 válaszolt, miután nyár van, ez nem is tekinthető rossz aránynak.

A felmérés eredményeit a Népszava ismertette, eszerint a válaszoló intézmények 67 százalékának a központi műtője klímás, 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött. A betegszobáknak viszont már csak a két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak a 9 százaléka. A válaszokból kitűnik az is, nem csak a klíma hiánya a gond, hanem az is, hogy a meglévők kétharmada elavult készülék, az intézmények felének pedig nincs pénze a karbantartásra.

Vérrel, verejtékkel - Nem működik a klíma több budapesti műtőben, emiatt is nő a fertőzésveszély | Magyar Hang

Közel negyven fok, a steril levegő hiánya, a nyílt műtéti sebbe csöpögő verejték, a hőség miatt operáció közben kidőlő műtős személyzet - lapunk több forrásból származó információi szerint 2019 nyarán ilyen viszonyok között folynak műtétek a Semmelweis Egyetem több klinikáján.

Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke a lapnak azt mondta, hogy a kórházak hűtése nem csak a betegek, és a dolgozók kényelmét szolgálja, hanem a betegbiztonság fontos tényezője, mert amikor több mint 30 fok van egy egészségügyi intézményben, jelentősen megnő a fertőzés veszélye is.

Gulyás Gergely egy korábbi kormányinfón a kétségeit hangoztatta a kórházi műtők klímaberendezéseivel foglalkozó sajtóhírekkel kapcsolatban. Azt azonban leszögezte: a műtőkben működni kell klímaberendezésnek, s amelyik kórháznak ezzel problémája van, forduljon támogatásért a kormányhoz.