Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Pártok nélküli önkormányzatokat javasol Vona Gábor

Szerző: | 2019. augusztus 05., 12:35 | Belföld

Vona Gábor a pártok nélküli önkormányzatok elképzelésének bejelentésekor (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ne vehessenek részt pártok az önkormányzati választáson, ezt pedig törvény mondja ki – ezzel az elképzeléssel állt elő Vona Gábor mai sajtótájékoztatóján. A jelenleg vloggerként tevékenykedő egykori pártelnök a Magyar Hangnak néhány hete már beszélt arról, hogy egy új kampánnyal készül: különféle ötletekkel áll elő, ezekről társadalmi vitát indít, a végén pedig egy konkrét törvényjavaslatot készít.

HIRDETÉS - AIP

A pártmentes önkormányzatiság az első javaslat. Vona Gábor elképzelése arról szól, hogy a voksoláson csak magánszemély, vagy egyesület tagja indulhasson, pártszínekben viszont ne legyen lehetőség jelöltté válni. – A pártok nagyon sokat ártanak az önkormányzatiságnak – mondta. Arra hivatkozott, hogy egyrészt a pártpolitika megkülönböztet teleüléseket – hiszen vannak fideszes, vagy éppen jobbikos városok –, másrészt pedig sok esetben értelmes ügyeket éppen a pártos politika gáncsolja el. Ugyancsak a negatívumok között említette, hogy az önkormányzatiságot kontraszelektálja a pártpolitika: „logóparaziták kerülnek be a képviselő-testületekbe”, sok esetben alkalmatlan emberek, míg tehetséges polgárok inkább meg sem méretik magukat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Újra részt venne a törvényalkotásban Vona Gábor | Magyar Hang

Bő egy éve kiszállt a napi pártpolitikából, ám most ismét törvényjavaslatokat készítene Vona Gábor. A jelenleg vloggerként tevékenykedő egykori pártelnök a Magyar Hangnak mesélt rendhagyó projektjéről, amelyet a nemrég életre hívott Második Reformkor elnevezésű alapítványon keresztül valósít meg. Úgy tervezi, augusztusban kezd, az első lépés, hogy megnevez egy társadalmi problémát, illetve az arra adható esetleges válaszokat, megvalósítható lépéseket.

Az elképzelésről a bejelentéssel együtt meg is indul egy vita különféle online fórumokon, Vona Gábor Facebook oldalán például már elérhetők a tudnivalók, ahogy az általa alapított Második Reformkor Alapítvány felületein is. A tervek szerint másfél-két hónap elteltével a beérkezett vélemények alapján egy konkrét törvényjavaslat is születik. Azt egyelőre titok övezi, hogy kik vesznek részt a szöveg kodifikálásában, vagyis a konkrét javaslat megszövegezésében, de azt már tudni, hogy a beérkező vélemények szűrésében azért Vona Gábor komolyan részt vesz.

Az egykori pártelnök pontosan tisztában van azzal, hogy nem sok esély van rá, hogy majd a pártok megszavazzák ezt az elképzelést, „szinte a nullával egyenlő”. – Pontosan annyi esélye van annak, hogy ezt a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, mint amekkora esélye van most az ellenzéki pártoknak a parlamentben – mondta. Mégis, úgy érzi, hogy nem hiábavaló a munka, hiszen a bogarat azért mégiscsak elülteti az emberek fülében.

Az időzítést Vona Gábor tudatosnak nevezte, hiszen néhány hónap múlva önkormányzati választás, heteken belül kezdődik a kampány, ő pedig abban bízik, hogy a várható hatalmas zaj ismét csak megmutathatja, hogy mennyire nem a településekről szól a voksolás.

Az ellenzéki pártok egyébként – mint ismert – számos városban úgy fogtak össze, hogy nem pártlogókkal indulnak majd, hanem egyesületi színekben. Vona Gábor azonban kérdésünkre azt mondta, hogy ez is csak pártlogika alapján működik.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: ellenzéki összefogás, önkormányzati választás, társadalmi vita, Vona Gábor


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest