Tovább zuhan a NER-közeli lapok példányszáma, az átnevezett Magyar Időket nem auditálják

Tovább zuhan a NER-közeli lapok példányszáma, az átnevezett Magyar Időket nem auditálják

A Mediaworks regionális lapjainak karácsonyi címoldala. A változatosság gyönyörködtet (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napvilágra került a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) második félévi gyorsjelentése, és ebből érdekes következtetéseket lehet levonni a hazai nyomtatott sajtó példányszámának alakulásáról. Az egyik legfontosabb: Orbán Viktor kedvenc napilapjából, a Mediaworks tulajdonában lévő Nemzeti Sportból tavaly júniusban még 32 379 fogyott, aztán csökkenni kezdett, így idén júniusban már csak 27 835-öt adtak el belőle. Zuhanás indult a NER-tulajdonba kerül Szabad Földnél is: a hetilap az olvasói több mint tíz százalékát elveszítette fél év alatt: 56 549-ről 50 741 esett a példányszám. 

Egyébként általános tendencia a csökkenés, ha nem is ekkora mértékben: a HVG 32 ezerről 30 500-ra csökkent, a 168 óra a tavaly év végi 10 961-ről 8834-ra esett, míg a Magyar Demokrata nem változott jelentősen, 8705 példányt adtak el belőle. 

Nem rózsás a helyzet a Mediaworks regionális lapjainál sem: fél év alatt nagyjából ezer példánnyal csökkent a Petőfi Népe és a Vas Népe példányszáma, de mindenik más kiadványnál is volt egy legalább ötszázas csökkenés. A Napló még ennél is rosszabbul teljesített, fél év alatt 1500 olvasót elveszítve, míg Fejér megyében 1678 vásárló pártolt el a propagandává züllesztett kiadványtól fél év alatt. Valamilyen oknál fogva nem auditáltatja magát a korábban Magyar Idők címen megjelenő kormánypárti lap, a Magyar Nemzet sem.

Folytatódik a központosítás a kormánymédiában | Magyar Hang

Mostantól az észak- és kelet-magyarországi olvasók is szó szerint ugyanazt a tartalmat kapják, ami a többi megyei lapban is megjelenik. Csütörtöktől a Mediaworks megyei lapjaiban megjelenő központi tartalmak jelennek meg az Inform Mediához tartozó három regionális kiadványban is a Media1 információja szerint.

Mellékszál, de hetilapunk, a Magyar Hang példányszámát sem auditáljuk: ez évente sok százezer forintba kerülne, de a jelen körülmények között nem látjuk értelmét. Nincs valós hirdetési piac, a társaságok ugyanis nem a lapok példányszámai alapján hoznak döntést reklámjaik elhelyezéséről. Ehelyett az a döntő szempont, hogy kivívják-e a kormány haragját, vagy sem, ezért inkább nem hirdetnek nálunk. De ugyanígy nem számítunk állami, kormányzati hirdetésekre sem. Egyébként valós igény esetén bárkinek megmutatjuk a nyomdai-terjesztői-postai szerződéseinket, amelyekből kiderül, hogy a augusztus közepén a Magyar Hang heti értékesített példányszáma meghaladta a 11 ezret.