Egybegyúrnák a fővárosi egyetemeket

Egybegyúrnák a fővárosi egyetemeket

Az ELTE épülete (Fotó: Wikimédia/Andrzej Otrębski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, továbbra sem tett le a kormány arról a tervéről, hogy egybegyúrja a magyar egyetemeket. Erről számolt be legalábbis a 24.hu, amely szerint ahogy Palkovics László innovációs miniszterként megkapta a felsőoktatás területét is, úgy jött elő újra az ötlet.

A lap egyetemi forrásai szerint az ELTE-n már értesítették is a karok vezetőit az elképzelésről, ami betenne a közel négyszáz éves intézmény függetlenségének. A szakterületenkénti egyesítés karok megszűnéséhez, vagy legalábbis egybeolvadásához vezetne. Felmerült például, hogy a bölcsészet- és társadalomtudományokat, valamint a pedagógiát és pszichológiát egyetlen karrá forrasszák össze, amivel egy oktató szerint leértékelnék a humántudományokat, és persze jóval kevesebben tudnának oktatni a jövőben.

Az ötlet egyébként nem friss, a harmadik Orbán-kormány megalakulása után nem sokkal írt arról a Figyelő, hogy a miniszterelnök egybegyúrná az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME), valamint a Semmelweis Egyetemet. Az intézményeket eszerint szakterületenként illesztenék össze, teljesen függetlenül attól, jelenleg hol működnek.

Káslertől elkerül a felsőoktatás Palkovicshoz | Magyar Hang

Idén szeptembertől a felsőoktatás átkerül az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) - írja a HVG. A 168 Óra már reggel megszellőztette a hírt, miszerint az ITM-et vezető Palkovics László - aki korábban államtitkárként már felelt a területért - szívesen maradna a felsőoktatási ágazat irányítója.

Mintaként a University Of London lebeghetett a vezető szeme előtt. A kormányfő ugyanis azt akarhatta, hogy legalább egy egyetem küzdje fel magát a világszerte legjobb kétszáz közé. Mindebből akkor nem lett semmi, de a jelek szerint most felmelegítették a tervet.

A 24.hu szerint a Budapest University ötlete olyan előrehaladott állapotban lehet, hogy rektorként máris kiszemelték Borhy Lászlót, az ELTE jelenlegi vezetőjét. De felmerült egyébként az is, hogy az ügy bedobása csak terelés lehet, hogy az önkormányzati kampányban Tarlós István tiltakozzon ellene, és ezzel növelhesse a népszerűségét.