Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Bocsánatot kért a magyar katolikus egyház a szexuálisan bántalmazottaktól

Szerző: | 2019. szeptember 05., 16:35 | Belföld

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntött arról, hogy szigorúan kivizsgálják a kiskorúak kárára elkövetett bántalmazási eseteket, és a vétkes papokat kirekesztik a soraikból.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pécsett tartotta meg az őszi rendes ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, amelyen Michael August Blume, hazánk apostoli nunciusának jelenlétében elbúcsúztatták a konferencia két nyáron nyugdíjba vonult tagját, Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érseket és Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspököt.

HIRDETÉS - AIP

Ugyanakkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nemcsak üdvözölte Ferenc pápa 2019. május 7-én kelt Vos estis lux mundi kezdetű rendelkezését – ennek szellemében a gyermek- és ifjúságvédelem kapcsán az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére állandó rendszert kell felállítaniuk egy éven belül –, hanem erről határozatot is hozott. Az MKPK tagjai határozatot hoztak a szolgálat a felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden olyan panaszt, amely az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos, különös tekintettel a kiskorúak és sebezhető személyek védelmére, hogy az ilyen eseteket az egyházmegyék, illetve a szerzetesrendek minél előbb kivizsgálhassák és a sértettek segítséget kapjanak. A konferencia tervei szerint hazánkban már október 1-jére fel fog állni ez a rendszer, amely honlapokon keresztül lesz először elérhető.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

„Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy a közvélemény egyre fontosabbnak tekinti az ifjúság- és gyermekvédelem témáját az élet minden területén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kijelenti, hogy mindenütt, különösen pedig az Egyházban elfogadhatatlannak tartja és minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása és a sérelmükre elkövetett szexuális visszaélések ellen. Sajnálattal és együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk. Akiről ilyen cselekedet bebizonyosodik, annak nincs helye a papság sorában. Az egyházi jog lehetővé teszi a legsúlyosabb büntetés alkalmazását számos olyan esetben is, amelyek a világi jog szerint nem büntethetők” – olvasható az erről kiadott közleményben.

A testület egyébként meghallgatta Erdő Péter bíboros beszámolóját a 2020. szeptember 13. és 20. között Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről. 2019. szeptember 13-án 16 órakor a budapesti Szent István téren elindul az ünnepélyes visszaszámlálás, hiszen egy év múlva, több mint nyolcvan év után, újra katolikus világesemény házigazdája lesz Magyarország.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: katolikus egyház, MKPK, szexuális bántalmazás


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest