Szabadlábon a Tökölön elfogott orosz fegyverkereskedők

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön szabadlábra helyezték Moszkvában a magyar rendőrség és az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) közös akciójában Budapesten elfogott orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint – írja a Direkt36 oknyomozó portál.

Fridman Róbert, a férfi magyarországi ügyvédje azt mondta a portálnak, hogy Ljubisin „minden korlátozás nélkül szabad ember. Örülök a döntésnek, erre számítottunk”. Az ügyvéd szerint „idősebb Ljubisin rendkívül boldog, hogy végre otthon lehet. Szinte el sem akarja hinni. Úgyhogy azt mondta, ma el is megy a nyomozókhoz, hogy tényleg nincs-e semmi korlátozás a szabad mozgására, mert nagyon elutazna már valahová wellnesszelni” – idézték az ügyvédet.

A ’90-es évek óta Budapesten élő és egy magyar fegyvercégen keresztül is kereskedő idősebb és ifjabb Vlagyimir Ljubisint egy tököli fegyverraktárban fogták el a TEK kommandósai három évvel ezelőtt. A DEA fedett ügynökei mexikói drogkartell képviselőinek adták ki magukat, így tárgyaltak hónapokon keresztül az oroszokkal. A két orosz hajlandóságot mutatott arra, hogy több millió dollár, illetve több száz kilogramm kokain fejében katonai fegyvereket adjon el a drogkartellnek. A fegyverek egy jó része a Magyar Honvédség leselejtezett készletéből származott.

Washington csalódott Orbánékban az orosz fegyverkereskedők miatt | Magyar Hang

Noha az Egyesült Államok a magyarokkal való összehangolt akciót követően abban bízott, hogy Magyarország kiadja nekik Vlagyimir Ljubisint és fiát, a kormány végül az oroszoknak adta át őket.

Noha az amerikai kiadatási kérelem hamarabb érkezett, az Igazságügyi Minisztérium mégis Oroszországnak adta ki a két férfit. A hazájában bíróság elé állított idősebb Ljubisin öt hónap börtönt kapott, de mivel ennél jóval többet ült előzetesben Magyarországon, az ítélet után hazamehetett. Fia már korábban szabadult lakhelyelhagyási tilalommal.