Amerikai szerveren tárolhatják a Kubatov-listát

Amerikai szerveren tárolhatják a Kubatov-listát

(Kubatov Gábor (Fotó: Wikipédia/Menyhért12)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi országgyűlési választás előtt két nappal, 2018. április 6-án töltötték fel a Facebookra azt a videót, amelyben Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértővel, szentesi képviselőjelöltjével beszél a számítógépe előtt ülve, miközben telefonon keresik fel a választókat. Ezen a videón vette észre a 444.hu, hogy az egyik utolsó képkockán a képernyő is látszódik, amin ott van a választó neve és más adatai is.

Alig kiolvashatóan, de látszik egy url is, amiről azt írja a portál, hogy kivehető: az Amerikai Egyesült Államokban jegyezték be. A honlap címe: Fdszkt.com. A 444.hu utánajárt, hogy az oldalt anonim módon jegyezték be az Egyesült Államokban 2017-ben, így nem lehet látni, hogy ki foglalta le a címet. Így a magyar, uniós vagy amerikai szolgáltatók bárkinek nem adhatják ki az adatokat, de a hatóságokkal, törvényi vagy bírói felhatalmazás alapján nagyjából együttműködnek.

A lap kiderítette, a cím mögötti szerver az egyedi IP címe alapján a Cloudflare nevű amerikai cég egyik, az USA-ban található szerverfarmján működik, amely Panamán keresztül érhető el az arra jogosultak számára. Az Fdszkt.com címet a böngészőbe beírva egy online belepési felületig lehet eljutni, ennél tovább csak felhasználónévvel és jelszóval enged a rendszer.

A portál megkereste Georg Spöttlét és Bartók Csabát, ezen kívül kérdéseket küldött a Fidesznek azt tudakolva, hogy milyen adatbázis található az Fdszkt.com cím alatt. Kíváncsiak volt arra is, kik és milyen módon férhetnek hozzá az adatokhoz, miért egy külföldi szerveren működik az oldal. A Fidesz nem sokkal a cikk élesítése után érdemi válaszok nélküli reagálást küldött a 444-nek. „A Fidesz minden adatvédelmi jogszabályt betartott, betart és be is fog tartani. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság többször is ellenőrizte már a Fidesz adatkezelését, és mindent rendben talált. A Fidesz semmilyen adatot nem tárol külföldön” – közölte a párt.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Magyar Nemzet arról írt egy belső Facebook-csoportból származó fotóra alapozva, hogy Pikó András VIII. kerületi polgármesterjelölt stábja vélhetően „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra”. A fotón egyébiránt mindössze az látható, hogy egy irodában emberek ülnek papírok és felnyitott laptopok felett, a kép forrásaként pedig a „Párbeszéd önkormányzati képviselője” van megjelölve. Ezután házkutatást tartott a rendőrség a politikusnál.