Továbbra is bűzlik a patkányirtós pályázat

Továbbra is bűzlik a patkányirtós pályázat

(Fotó: Pixabay.com/Gellinger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Index.hu információ szerint hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkánytenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket a közbeszerzési ügyben.

A Budapest patkánymentesség fenntartására kiírt közbeszerzési eljárást az RNBH konzorcium nyerte 2018 nyarán. Azóta, bár a Főpolgármesteri Hivatal A főváros patkánymentes állapotának a fenntartása címmel írta ki és folytatta le a közbeszerzési eljárást, Tarlós István már azt is megkérdőjelezte, hogy Budapest valaha patkánymentes volt, főként miután botrány lett abból, hogy az addig dolgozó Bábolna Bio leléptetése után alig néhány hónap alatt elharapózott, tavaszra pedig robbanásszerűen megnőtt a rágcsálók fővárosi populációja. Az észlelések lavinát indítottak el a nyilvánosságban, amit pénzzel igyekezett kezelni a főváros.

A tevékenységet 47 évig végző

Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. azonban már a tenderről szóló döntés ellen

jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, mivel álláspontja szerint

a nyertes konzorcium referenciái több ponton sem feleltek meg a

tenderkiírásnak, és a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő elmulasztotta

tisztázni a nyertes ajánlattevő konzorcium által benyújtott referenciák

meghatározó tartalmi elemeit. Ebből arra lehet következtetni, hogy a főváros és

a bizottság nem is ellenőrizte a referenciákat, mielőtt elfogadták volna.

Ha ezt nem mulasztják el, akkor kiderült volna, hogy a nyertesnek nincsenek meg teljes körűen a pályázatban elvárt szakmai tapasztalatai – erősítette a bírói döntés a Bábolna álláspontját. Eredetileg a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a Bábolna Bio jogorvoslati kérelmét, és ezután a Fővárosi Önkormányzat megkötötte a patkánymentesség fenntartásáról szóló ötéves szerződést az RNBH Konzorciummal. A Bábolna Bio a döntőbizottsági határozat ellen jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken, mivel szerinte a Közbeszerzési Döntőbizottság nem értékelte megfelelően az általa benyújtott szakvéleményt, bizonyítékokat, szakmai álláspontját, nem tisztázta megfelelően a tényeket, nem hallgatta meg ennek érdekében a feleket, így téves jogi álláspontra helyezkedett, amikor elutasította a kérelmét.

Patkányok Budapesten: több mint tízezer bejelentés érkezett | Magyar Hang

Tíz hónap alatt több mint tízezer bejelentés érkezett patkányészlelésről az irtást végző RNBH Konzorciumhoz - derült ki az Index cikkéből. A cég emberei ilyenkor mindig 48 órán belül kimentek a helyszínre. Ellenőrzést végeztek, csapdákat helyeztek ki, és utánkövetéses helyszíni szemléket is tartottak. Május elején kezdte meg az intenzív rendkívüli irtást négy kerületben az RNBH Konzorcium 11 brigádja.

Már hoztak ítéletet

A Fővárosi Törvényszék szeptember 10-én hirdetett ítéletet, ebben hatályon kívül helyezte a döntőbizottság határozatát és új eljárás kiírását írta elő. A bíróság ugyanis az eljárásban beszerzett dokumentumok alapján úgy ítélte meg, hogy a kiírás szerint a pályázóknak olyan referenciákat kellett bemutatniuk, amelyek azt igazolják, a patkánymentesség fenntartási munkái az érintett települések magánterületeire is kiterjedtek. Ugyanakkor a bíróság által bekért dokumentumokból az derült ki, hogy Miskolcon és Szegeden ez a tevékenység nem terjedt ki magánterületekre. A bíróság szerint a döntőbizottság ebben a kérdésben nem tett eleget a tényállástisztázási kötelezettségének, így ezt új eljárásban kell megtennie.

Ezen felül a bíróság szerint a döntőbizottság a kiírásban szereplő, a Bábolna Bio által vitatott több más szakmai kérdést sem vizsgálta meg. Így például azt, hogy a nyertes konzorcium által benyújtott technológia megfelel-e a szakmai előírásoknak, illetve alaposak-e a Bábolna Bio ezekkel szembeni ellenvetései. Mivel a bíróság szerint e kérdésekben a döntőbizottság nem tett eleget az értékelési kötelezettségének, ezt is egy új eljárásban kell megtennie. Az ítélet jogerős, de a Kúriához még lehet felülvizsgálati kérelemmel fordulni ellene.

Mit lép Tarlós?

A nagy kérdés azonban mégis az,

hogy mit lép ezek után a Tarlós István által vezetett Fővárosi Önkormányzat, amely

alig néhány hónapja még – Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes aláírásával

– azt állította: „a szerződés megkötésére egy minden szempontból jogszerű

közbeszerzési eljárás eredményeképpen került sor.”

A fővárosnak ráadásul nemcsak

ötéves keretszerződése van az RNBH Konzorciummal, hanem, miután már tavaly nyár

végén, majd pedig idén tavasszal is súlyos aggályok merültek fel a négycéges

vállalkozás hatékonyságával kapcsolatban, a megbízás teljesítésének érdemi

vizsgálata nélkül, jelentős pluszforrás – egy 600 milliós keretösszegből való

300 millió forint – bevonásával rendkívüli patkányirtást rendelt meg.

Május elején hivatalosan négy kerületben (XIII., V., IX., és XX.) kezdte meg az intenzív, rendkívüli patkányirtást a Budapest patkánymentes állapotáért felelős RNBH Konzorcium 11 brigádja, a csapatok tíz hónapon átjárják a főváros tíz kerületét, 300 milliót költve csak ezekre a munkákra. Nem tudni, milyen hatékonysággal, hiszen sem az irtással foglakozók, sem pedig a megrendelő főváros, továbbá a fővárosi kormányhivatal nem közli immáron hónapok óta – közérdekűadat-igénylések és újságírói kérdések ellenére sem –, hogy valójában milyen patkányfertőzöttségi adatokat mutatnak a hivatalos mérések.

Azt tehát nem tudni, hogy az RNBH

Konzorcium úrrá lett-e a tavaszra kialakult patkánykáoszon, miközben ugyanis az

Indexhez jelenleg is rendszeresen érkeznek a patkányészlelésről szóló olvasói

bejelentések, ezekről korábban azt is megírtuk: nyilván nem mutathatják a

patkányfertőzöttség mértékének hiteles mértékét.

A helyzet pikantériája, hogy a Bábolna Bio és a Közbeszerzési Döntőbizottság közötti perben inaz Index információi szerint az is felmerült, a Fővárosi Törvényszéknek azért kellene elhalasztania az ítélethozatalt, mert időközben csalás, illetve okirat-hamisítás gyanújával éppen az RNBH Konzorcium referenciái kapcsán büntetőeljárás indult. Mivel a bíró nem vette figyelembe ezt az eljárást, azt máig nem is tudni, hogy pontosan milyen adatok esetében merült fel visszaélés. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt még a nyáron feljelentést tett az RNBH-referenciák miatt, méghozzá az V. kerületi rendőr-főkapitányságon, ismeretlen tettesek ellen. Karácsony azonban máig nem kapott értesítést az eljárás megindításáról.

A perekből és büntetőeljárásokból

mindennek ellenére nem következik, hogy megoldódott volna, vagy akár rövid időn

belül megoldódna a patkányprobléma Budapesten. Hogy a Fővárosi Önkormányzat mit

lép most, arról pénteken küldött kérdéseket az Index.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.