Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság

Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság

Pikó András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lehet kimondani a választási jogsértést mindössze két cikk alapján - így döntött, és ezzel Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság. Ugyanez a testület mondta ki azt is, hogy a XVIII. kerületi fideszes alpolgármester viszont megsértette a választás tisztaságát.

Nem csitul a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt körül kialakult botrány: a Fővárosi Választási Bizottság most azonban részben Pikó Andráséknak adott igazat – írja az Azonnali. Mint ismert, az ügy azzal kezdődött, hogy a Magyar Nemzetben megjelent egy – egyébként egy zárt Facebook csoportból származó fotó – amelyen a kampánycsapat felnyitott laptopokkal dolgozza fel az ajánlóíveket. Ebből a lap azt a következtetést fogalmazta meg feltételes módban: „a józsefvárosi összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta, ez pedig, mint köztudott, tilos”.

Két laptopot foglaltak le Pikóéktól | Magyar Hang

Egy nem is érintett önkéntes és Udvarhelyi Tessza kampányfőnök laptopját foglalta le a rendőrség, amikor házkutatást tartottak a VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampányközpontjában. Erről maga, az érintett számolt be az Indexnek. Mint lapunk is megírta, hétfőn jelent meg a Magyar Nemzetté átnevezett lapban az ominózus fotó, amely után a helyi választási bizottság feljelentést tett.

A Fidesz-KDNP kifogással fordult a helyi választási bizottsághoz, melyben azt kérték, állapítsák meg, hogy Pikóék megsértették a választási alapelveket, aminek a bizottság helyt is adott. Az ellenzéki stáb fellebbezett, a Fővárosi Választási Bizottság pedig polgármesterjelöltnek adott igazat abban, hogy a választási jogsértés megállapításához „nem szolgálhat kellő alapul” csupán két feltételezéseken alapuló újságcikk.

Jogsértést követett el a fideszes alpolgármester

Sértette a választás tisztaságát a XVIII. kerületi alpolgármester, Szarvas Attila Sándor azzal, hogy önkormányzati logóval kampányolt – számolt be róla a HVG.hu. A civil kapcsolatokért és egyházügyekért felelős politikus szórólapjain a neve mellett felbukkant a Fidesz, a KDNP és a XVIII. kerület logója.

A helyi ellenzék szeptember 6-án nyújtott be kifogást a kerületi választási bizottsághoz. Az viszont formai kifogást emelve visszautasította a kérést, mondván, azt az MSZP tette meg, de jelölőszervezetként a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Mindenki Magyarországa szerepel. Az ellenzékiek fellebbeztek, a Fővárosi Választási Bizottság pedig szeptember 16-án megállapította, hogy tévedett a kerületi bizottság. Az FVB kimondta, hogy Szarvas jogsértést követett el, megsértette a választás tisztaságának alapelvét. A politikust eltiltották a további jogsértéstől, de mivel ez az első volt a részéről, nem bírságolták meg.

Publicus: Hibahatáron belül a különbség Karácsony és Tarlós között

A Publicus Intézet legújabb felméréséből közben kiderült, hogy az összes megkérdezett 37 százaléka Tarlós Istvánra, 34 százalék pedig Karácsony Gergelyre szavazna. A bizonytalanok tábora 25 százalékot tesz ki, Puzsér Róbertet 4, Berki Krisztiánt pedig 1 százalék említette. Tarlós bázisát a 45-59 év közöttiek, illetve a szakmunkás végzettségűek jelentik, a magasabban iskolázottak és a fiatalok között viszony alacsony a támogatottsága. A Publicust összevetette ezt pártpreferenciákkal, és kijött, hogy a fideszesek 9 százaléka is Karácsonyra tervez voksolni, míg az MSZP-sek közt ez az arány 91, a DK-sok között 95, a momentumosok között 69 százalék.

Karácsony: Addig nem épül új stadion, míg nincs minden kerületben CT-berendezés | Magyar Hang

Ma már csak nyomokban van jelen az életünkben a szabadság, ezért vissza kell venni Budapestet - közölte az ellenzéki pártok támogatásával főpolgármesterségre pályázó Karácsony Gergely szombat esti hivatalos kampánynyitóján. A szimbolikusan a Szabadság téren megtartott rendezvényen a politikus azt mondta, a fővárosban a változás nemcsak remény, hanem reális esély is.

A Publicus a felmérést a Népszava felkérésére végezte szeptember 9. és 14. között, 1006 fő megkérdezésével.