Jövő nyáron is üres maradhat a fonyódligeti gyerektábor

Jövő nyáron is üres maradhat a fonyódligeti gyerektábor

A fonyódligeti tábor (Fotó: magánarchívum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tévedtünk, amikor a közbeszerzési eljárás eredménye alapján azt írtuk, hogy a kormány elengedte a fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítását. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfóján ugyanis lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy bár a fonyódligeti és a zánkai tábor renoválása is tervben volt, csak utóbbi újulhat meg. Ezt azzal magyarázta, hogy az építőipari árak elképesztő mértékben nőttek, ezért a zánkai korszerűsítése mellett döntöttek.

A prioritás tehát egyértelműen a Balaton északi partján található zánkai tábor renoválása, amelynek felújítását – mint megírtuk – 16,8 milliárd forintért kapta meg a felcsúti Mészáros família családi építőipari cége, a Fejér BÁL Zrt. a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban. Ezzel ki is merítik a táborok felújítására az Erzsébet-alapítványnak adott 26 milliárd forintos költségkeret kétharmadát. Ráadásul a második ütemben előírt, az új infrastruktúra működtetéséhez nélkülözhetetlen újabb többmilliárdos közbeszerzést még meg sem hirdették. Eközben pedig a fonyódligeti tábor felújítására kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, egyszerűen túl drága ajánlatok érkeztek (az érvényes ajánlatot leadó West Hungária Bau 16,5 milliárd forintért, míg a ZÁÉV 15 milliárdért vállalta volna a munkát).

Érdekes viszont, hogy az Erzsébet-alapítvány már az idei nyáron sem szervezett Fonyódligetre táborokat – annak ellenére sem, hogy már tavasszal látszott, a közbeszerzési eljárás hónapokat fog csúszni. Erről – mármint hogy nincsenek gyerekek a táborban – azonban a közvélemény semmit sem tudott egészen addig, míg lapunk erről le nem rántotta a leplet. A tábort gazzal benőve, üresen találtuk júliusban. Ottjártunkkor néhány munkás éppen a legalább térdig érő gaz lekaszálásán dolgozott.

A felújítás elmaradása miatt azonban kérdés, hogy jövőre üdültet-e az alapítvány gyerekeket a táborban. Gulyás Gergely a kormányinfón ezzel kapcsolatban csak a reményét fejezte ki, hogy jövőre majd itt is táborozhatnak.

Ha így lesz, kérdés, hogy ezt milyen körülmények között tehetik meg. A tábort ugyanis teljesen le akarták bontani és újraépíteni – derül ki a műszaki iratból. Eszerint a tábor központjában háromszintes épületet húznának fel, itt szolgálati lakást, éttermet, közösségi teret, sőt kápolnát is berendeznének. Ezenkívül 28 darab, kétszintes szállásépület készülne, külön szolgálati lakásokkal, raktárakkal és más létesítményekkel. Újraépítenék a közműveket és a környezetet is. Ezekből viszont jövő nyárig bizonyosan nem lesz semmi, és a Gulyás Gergely szavai alapján kérdés, hogy lesz-e egyáltalána felújításból valami, így pedig az is, milyen sors vár a Somogy megyében fekvő táborra.

Az Erzsébet-alapítványnál még augusztus 27-én érdeklődtünk a fonyódligeti üdülőt illető terveiről. Az alábbi kérdéseket tettük fel a Fidesszel számos ponton összeérő alapítványnak:
– Miért lett eredménytelen a fonyódligeti tábor felújítására kiírt közbeszerzés?
– Mennyi pénzt szánnak a fonyódligeti tábor felújítására?
– Véleménye szerint elégséges-e a maradék összeg a fonyódligeti tábor felújítására, ahol a műszaki leírás szerint az összes épület és építményt le kell bontani és újjáépíteni?
– Ha nem elég a rendelkezésre álló keretösszeg, hogyan biztosítják ehhez a többletforrást?
– Lesznek-e táborozó gyerekek jövőre a fonyódligeti táborban?
– Mi a terve az alapítványnak a fonyódligeti táborral a felújításra kiírt közbeszerzés eredménytelenné nyilvánítása után? Szerepel-e a terveik között a tábor eladása?

Válaszokat azonban azóta sem kaptunk.

Elavult hírekről tájékoztatott az államtitkár

Az üres fonyódligeti táborról szóló cikkünk megjelenése után Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklósnál írásban érdeklődött arról, hogy miért nem nyaraltak idén gyerekek a fonyódligeti táborban. Rétvári Bence államtitkár – szeptember 4-én, tehát már a tábor felújításának elmaradásáról szóló cikkünk után – azt írta, hogy a fonyódligeti tábor is megújul, a felújítás előkészítése is elkezdődött az üdülőben, és a jövőben is élménytáborként fog működni. Arról ugyanakkor egy szót sem ejtett, hogy eredménytelenül zárult a közbeszerzés.

Rétvári válaszából az is kiderül: Zánkán idén 2500-an táboroztak, ami úgy volt lehetséges, hogy az Erzsébet-alapítvány a fonyódligeti technikai és személyzeti apparátust Zánkára szervezte át. Így az eddig Fonyódligeten felszerelt vízi kalandparkot is Zánkára helyezték át.