Négy év letöltendőt kapott Mengyi Roland

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt, írja a kecskeméti Hírösvényre hivatkozva a 24.hu.

Ez az ítélet egy évvel több, mint amit Mengyi első fokon kapott, és az ítélőtábla súlyosított társai elsőfokú ítéletén is.

Mint írják, a volt fideszes országgyűlési képviselő nem várta meg az ítélet indoklását, hanem a tudósítás szerint sértődötten távozott a tárgyalóteremből.

Mengyi még fideszes országgyűlési képviselőként segített 2015-ben egy több százmilliós uniós pályázat pénzeit kicsatornázni. A politikus 5,5 milliót kért azért, hogy azok a vállalkozók nyerjenek, akik nekik fizettek. De még az elnyert pénzek kilencven százalékának visszajuttatása is felmerült ötletként. Az érintettek célja az volt, hogy ezek után egy 5-8 milliárdos pályázattal ügyeskedhessenek majd.

Elsőként még a 168 Óra számolt be róla, hogy a magát a Harry Potter regény- és filmsorozat főgonosza után Voldemort nagyúrnak neveztető Mengyi miként vett részt egy százmilliós uniós pályázat lenyúlásában. Végül a NAV is kapcsolt, rajtaütést terveztek, majd 2016-ban csak sikerült meggyanúsítani a volt fideszes képviselőt. A csalások során Mengyiék egyébként „alkotmányos költségnek” nevezték a korrupciós összegeket. A bűncselekmény elkövetését végig tagadó politikus az ügy hatodrendű vádlottja volt.

A beszámolók szerint a Főváros Ítélőtábla szerdán egyébként a legtöbb vádlott ítéletén szigorított, Mengyi esetében is alaposnak tartotta a súlyosítást célzó ügyészi fellebbezést, így a volt fideszes képviselő négy évet kapott. Az ítélet jogerős.