Milliárdos hitelekből tartja fenn magát a fővárosi önkormányzat

Milliárdos hitelekből tartja fenn magát a fővárosi önkormányzat

Tarlós István (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Napi.hu cikke szerint az OTP Bank által nyújtott hitelek nélkül nem tudná finanszírozni kiadásait a főváros, amely szinte naponta fordul százmilliós vagy milliárdos segítségért a pénzintézethez. Mindeközben az önkormányzatok eladósodottsága is hónapról hónapra növekszik kormányzati engedéllyel.

A városháza szerződéseiből kiderül, csak idén júliusban mintegy 17,5 milliárd forint folyószámlahitelt kapott a fővárosi önkormányzat az OTP Banktól. A cikk szerint Budapest úszik az adósságban, és a hitelek nélkül nem tudná finanszírozni magát; még februárban fogadták el Budapest költségvetését, az idei hiány 114 milliárd forintot tesz ki.

A júliusi szerződések bizonyítják, hogy a fővárosi önkormányzat szinte naponta köt hitelszerződést az OTP-vel. Július 5-én 5,7 milliárd forintos hitelt igényeltek, három nappal később újabb 855 millió forintos segítségért fordultak a pénzintézethez, július 11-én 2,5 milliárd forint hitelre volt szükség, és július 15-én is kötöttek szerződést 3,4 milliárd forintért.

Mindez nem új gyakorlat, emlékeztet a cikk, hiszen átmenetileg bevétellel nem fedezett kiadások kifizetésére már évek óta biztosít hitelkeretet a bank a fővárosnak. Budapest óriási adósságot görget maga előtt: a 2018-as költségvetést is 131 milliárd forintos hiánnyal fogadták el, amit például 75 milliárd forintos hitellel tömtek be. Jelentős többletkiadással jár a 3-as metró pótlása, és a korábbi 5-ről 10 milliárd forintra nőtt a főváros által fizetendő szolidaritási adó.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kimutatása szerint 2018 végén összesen 145 milliárd forint volt az önkormányzatok hitelállománya, ebből 85 milliárd forintot az OTP nyújtott a megszorult településeknek. Ez az összeg idén még tovább növekedhetett, hiszen az MNB júliusi statisztikái szerint már 174,4 milliárd forinttal tartoztak a bankoknak a helyi önkormányzatok.

A magyar városok eladósodásáról a Népszava írt korábban. Emlékeztettek, hogy a második Orbán-kormány idején, 2011 és 2014 között az állam átvállalt az önkormányzatok addig felgyülemlett adósságait: a hazai települések kétharmadát összesen 1369 milliárd forintnyi tartozástól szabadították meg. Ennek persze ára volt: előírták, hogy jelentős adósságot keletkeztető ügyletet csak a kabinet előzetes hozzájárulásával  köthet ezután bármelyik önkormányzat.