„Vagy idomulsz a NER-hez, vagy ellenség leszel”

„Vagy idomulsz a NER-hez, vagy ellenség leszel”

Kósa Lajos és Oroján Sándor (fotó: Facebook / Oroján Sándor hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vagy idomul valaki a hatalomhoz, vagy ellenséggé válik. Ezt fogalmazta meg zárt körben egy egri fideszes politikus a Nemzeti Együttműködési Rendszeréről (NER) a hallgatóságának egy kiszivárgott felvétel szerint. Az egriugyek.hu által közzétett felvételen Oroján Sándor egri képviselőjelölt, Nyitrai Zsolt bizalmasa beszél, az útmutatás a portál szerint a 2018-as választás után hangzott el a környékbeli polgármesterek körében.

A NER valódisága

„Nem tudom mit szólnátok egy olyan megoldáshoz, én most ezt csak kérdezem, hogy ha azt kérném tőle, hogy mondjon le a tisztségéről és nyilatkozzon, hogy Tiszafüreden nem fog elindulni polgármesternek. És akkor tartsa meg az állását! És akkor most már ő tényleg döntse el, hogy ő köztisztviselő vagy politikus.”

Oroján a titokban rögzített felvételen az Ujvári Imre, tiszafüredi fideszes polgármester által jogtalanul kirúgott jegyző, Spisák György esetét említi (lapunkban is írtunk a történetéről, 7 millió forintos kártérítést kell számára fizetnie az önkormányzatnak).

„Van egy Nemzeti Együttműködés Rendszere, amelynek mindannyian tagjai vagyunk, és ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené. Mert ha valaki Tiszafüreden a polgármestert bántja és megy a sajtóhoz, ha bármelyik polgármesterünket vagy akár engem személy szerint bántana. Tehát mi ezt így látjuk, és nyilván nem tartjuk szerencsésnek, ha az egyik fronton valamely személy küzd a rendszer ellen, kard ki kard, a másik fronton pedig próbál lojális lenni, megfelelni és végezni a munkáját. Nem hiszünk abban, hogy egy embernek lehet két személyisége, az egyik pozitív, a másik negatív. Ahol ennyire nyíltan beleáll valaki a konflitkusba, ott nekem az látszik, hogy az nyilván máshol sem tud jó, megfelelő munkát végezni. És hát azt szeretnénk elérni itt, minél hamarabb, záros határidővel, hogy váljunk meg más fronton is ettől az embertől, aki egyébként Tiszafüreden nagy problémákat okoz, biztos láttátok már az újságcikkeket, Index satöbbi”

– hangzik el a felvételen.

Oroján úgy folytatja: „A kétpólusú politizálásnak vége van. Tehát ez, ami per pillanat az országban történik, ez tényleg a NER-nek az építése és a kiterjesztése a teljes országra. Szeretnénk az árkokat betemetni, akit lehet, áthúzni erre az oldalra, mindenkit, aki idomul. Vannak lehetőségek pozíciókat adni. Meg kell mondanom, Kóka János kiválóan üzletel egyébként a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, de nem politizál. Nincs olyan, hogy a politikai térben valaki a NER-nek nekimegy, és közben a másik fronton úgymond veszélyt jelent. Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad. Mert abban a pillanatban ellenséggé válik” – fogalmazott.

„Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont! És ha valaki politikai ellenfele a tiszafüredi polgármesternek, akkor úgymond politikai ellenfele nekem is és Nyitrai Zsoltnak, meg a közösségnek, mert ő a rendszernek a politikai ellenfele” – hangzik el többek között a felvételen.

Presszió, fenyegetés, zsarolás

Telefonon értük az el Spisák Györgyöt – aki a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indul a polgármesterségért Tiszafüreden, eddig képviselő volt. Érdeklődésünkre azt mondta, őt is megdöbbentette a hangfelvétel, de az elmúlt években az általa tapasztaltak alapján nem lepődik meg. Alapvetően nem a felvétel, hanem a nyolc éves folyamatos presszió viseli meg lelkileg. Elmondása szerint azóta folyamatosan kapott ő és a családja is fenyegetéseket. Ezek miatt ugyan tett feljelentést, ám a nyomozást lezárták. A presszió részének tekinti az ezek következtében ellene rágalmazás miatt indított eljárásokat is.

Spisák a tiszafüredi jegyzői állásából történt jogtalan eltávolítása után is maradt a közigazgatásban, ám elmondása szerint ott is igyekeztek utána nyúlni. A Tiszanánai Közös Önkormányzati Hivatal kömlői kirendeltségvezetőjeként dolgozott. Ám mivel 2016-ben a két Heves megyei község önkormányzata már fejlesztési forrásoktól esett volna el a személye miatt – akkor osztották a megyei közgyűlések hatáskörébe tartozó Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok pályázati pénzeit –, távozott a hivataltól. – Szerettem Kömlőt, a falut, az ott dolgozó embereket, nem hozhattam őket ilyen helyzetbe – fogalmazott.

Egy darabig a civil életben dolgozott, majd 2017 év végén Turó Tamás kömlői polgármester kérte, hogy térjen vissza a hivatalba irodavezetőként. A politikai nyomásnak 2019 év elejéig voltak képesek ellenállni az önkormányzati hivatalnál. Elmondása szerint úgy tudtak tőle feltűnésmentesen megszabadulni, hogy az irodavezetői munkakörét aljegyzőivé minősítették át. Ez pedig összeférhetetlenné vált a tiszafüredi képviselői tevékenységével.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy őt mivel kínálta meg Oroján Sándor. Spisák György azt mondta, 2018-ban rendelte magához Oroján, és az ajánlat az volt, hogy maradhat a kömlői hivatalban, ha nem indul el a fideszes polgármester, Ujvári Imre kihívójaként. Az ajánlatra azonban nemet mondott.

Hozzátette, szívesen meghallgatná a teljes felvételt, hogy mi hangzott még el róla a polgármesterek előtt.

Kerestük Oroján Sándort is, de elérhetetlen, a telefonja ki sem cseng. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt is hívtuk, de nem vette fel a készülékét.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.