Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter

Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter

Varju László (Fotó: Varju László Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Választás rendje elleni bűntett miatt zajló nyomozás eredményeként Varju László képviselői mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi Polt Péter legfőbb ügyész. Közvádas bűncselekmények esetén a parlament gyakorlata az, hogy eleget is tesznek a kérésnek.

Az ügyészségi közleményben annyit írtnak, hogy a gyanú szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a tavalyi országgyűlési választás előtt egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel. A saját esélyei növelése érdekében anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy a képviselő-jelöltségtől lépjen vissza a javára. A férfi a felvetést elutasította.

Minden bizonnyal arról a történetről van szó, amelyről néhány hónapja a kormánypárti sajtó számolt be. Egy olyan hangfelvételt mutattak be, amelyen Varju László győzködi a visszalépésre az egykori MSZP-s Horváth Imrét az újpesti választókerületben.

Az ügyészség szerint Varju László cselekménye választás rendje elleni bűntett megállapítására lehet alkalmas. Ahhoz, hogy lefolytassák a büntetőeljárást, a politikusnak fel kell függeszteni a mentelmi jogát.

Frissítés:
A Demokratikus Koalíció a történtek után közleményben közölte, hogy kiállnak Varju László mellett és koncepciós eljárásnak tartják az ügyészség vádjait. A DK szerint ezzel „a rendőrség és az Állami Számvevőszék után az ügyészség is megérkezett a kampányba, ezzel már majdnem teljes a Fidesz által megszállt állami szervek részvétele az ellenzék lejáratásában”. Úgy vélik, hogy a Fidesz „nagyon is jól érzi: bukni fog jövő vasárnap”.