Mark Ruffalo és Dacian Cioloș is gratulált az ellenzéknek

Mark Ruffalo és Dacian Cioloș is gratulált az ellenzéknek

Mark Ruffalo a 2017-es Comic Con fesztiválon (Fotó: Gage Skidmore/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasárnap esti önkormányzati választás egy trendforduló része, és Törökországtól Lengyelországig vesztik el hadállásaikat a nacionalista erők – értékelt cikkében a Bloomberg. A lap szerint a nagyobb városok egyre inkább a liberális üzenetekre vevők, és nem kérnek a bevándorlásellenességre kihegyezett retorikából. Az amerikai gazdasági hírügynökség csak az ellenzék ölébe hullott politikai ajándéknak nevezte a győri fideszes polgármester körüli botrányt, említést téve a Fidesz által hangoztatott konzervatív nézetek és a pornóoldalakra kikerült szexvideók között feszülő ellentmondásról.

A lap újságírója, Simon Zoltán említést tett a korrupciós vádakról is, amelyek Borkai Zsoltot érték. A kormánypárti politikus mindezek ellenére meg tudta tartani városát, viszont máshol hozzájárulhatott a Fidesz erodálódásához. Hozzátette, az efféle szexbotrányok eddig ritkaságszámba mentek, de a jachtos luxus kevésbé, miután Orbán Viktor rokonai és politikustársai előszeretettel élnek nagy lábon, hol magángépeken, hol luxusvadászatokon feltűnve.

Beszámolt a földcsuszamlásszerű budapesti változásról a Le Monde is, kiemelve, hogy a 23 megyei jogú városból már csak 13 van fideszes irányítás alatt a korábbi 20 helyett. A francia baloldali lap kiemelte, Orbán Viktornak nem kellett elszenvednie hasonló mértékű önkormányzati vereséget 2010 óta. „Holnap már egy másik Budapesten fogunk felébredni” – idézte a Le Monde Karácsony Gergely új főpolgármestert, aki a fideszes Tarlós Istvánt váltja a poszton. Vasárnap este Tarlós is elismerte a vereséget, és gratulált az ellenzék közös jelöltjének.

A Reuters említést tett arról is, hogy mindez persze egyelőre nem ingatja meg Orbán Viktor országos hatalmát, és a kisebb települések is a Fidesz mellett maradtak. Hozzátéve viszont, hogy a végeredmény még jobb is annál, mint amire számítani lehetett.

A The Guardian kiemelte, hogy a Fidesz erősen negatív kampányt vitt Karácsony ellen, és folyamatosan alkalmatlannak próbálta beállítani őt. Orbán még azzal is megfenyegette az önkormányzatokat, hogy ha nem a Fideszt választják, nem fognak együttműködni velük a kormány részéről – tette hozzá a The Guardian.

Több nagyvárost megszerzett az ellenzék, Karácsony Gergely lett a főpolgármester - percről percre | Magyar Hang

Előretört az ellenzék. Kövesse velünk az eseményeket.

„Egy új fejezet kezdődik Magyarországon” – üzente oldalán Mark Ruffalo színész, aki már korábban is támogatásáról biztosította a magyar ellenzéket. Akkor Trump politikájához hasonlította Orbánét, és kifejtette: a hasonló politikusok tönkretennék a szabad sajtót, eltérítenék a bíróságokat és elherdálnák a közpénzeket. A Bosszúállók és a Spotlight színésze most gratulált a fideszes jelölteket legyőző ellenzékieknek.

Gratulált Karácsony Gergely győzelméhez, és említést tett az ellenzék miskolci, szegedi és pécsi sikeréről az Európai Parlament baloldali tömörülésének elnöke, Iratxe Garcia Perez is. Az S&D vezetője megjegyezte: a változás szele megérkezett Magyarországra.

Jó hírekről értekezett Twitter-oldalán a liberális frakció vezetője, a volt román miniszterelnök Dacian Cioloș is. A politikus kiemelte, hogy most először választottak meg momentumos jelölteket a magyar városokban.

Az eseményeket, illetve a választások utáni nap történéseit percről percre tudósításunkban ITT követheti!