Másfél hónapot túlórázik egy átlagrendőr, olyan nagy az emberhiány

Másfél hónapot túlórázik egy átlagrendőr, olyan nagy az emberhiány

Több mint 800 próbaidős rendőr eskütétele 2015-be (Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jóval többen hagyták el a rendőri pályát az elmúlt évben, mint ahányan beléptek a testületbe – ez derül ki a 24.hu cikkéből. A portálnak az Országos Rendőr-főkapitányság elárulta, hogy 2018-ban összesen 2012 hivatásos rendőr jogviszonya szűnt meg. Közülük a legtöbben – majdnem 900-an – legfeljebb négy évet, vagy annyit sem szolgáltak.

Ezzel szemben ugyanebben az időszakban összesen 1622-en létesítettek hivatásos jogviszonyt, amiben benne vannak az áthelyezések, visszavételek és a pályakezdők állományba helyezése is. Vagyis 390-nel többen mentek el, mint ahányan beléptek. A rendőrség szerint azonban a fluktuációs mutatójuk még így is jóval kisebb, mint ami a versenyszférában van.

Kevesebb fiatal szeretne rendőrnek tanulni | Magyar Hang

A 24.hu információi szerint az ország keleti feléből jönnek a fővárosba nagyobb számban, és jó páran azért szerelnek le, mert a kevés fizetésből nem tudják állni az albérletüket, a megélhetésüket. Az ORFK ezzel kapcsolatban annyit írt, hogy a vidékről a fővárosba költöző, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőrök albérleti díj hozzájárulást, szálló- vagy garzonelhelyezést kaphatnak. Ugyanakkor elismerték, hogy Budapesten a magasabb megélhetési költségek is közrejátszhatnak a leszerelési döntésekben. Hozzátették azonban, hogy a BRFK létszámához mért fluktuációs mutatói nem tértek el érdemben az országos átlagtól.

A cikkből az is kiderül, hogy tavaly átlagosan 263 túlórát teljesítettek a rendőrök, ami 32,5 nyolcórás műszaknak, másfél hónapnyi teljes munkanapnak feleltethető meg.

Alig néhányan jelentkeztek tűzoltónak | Magyar Hang

A Magyar Hang már korábban beszámolt róla, hogy nem a rendőrség az egyetlen rendvédelmi szerv, ahol gond lehet a létszám miatt. Lapunk információi szerint a tűzoltóságokon is egyre több a leszerelő és érezhetően kevesebb az új belépő.