Lehet népszavazni arról, épüljön-e stadion Csepelen

Lehet népszavazni arról, épüljön-e stadion Csepelen

Látványterv az atlétikai világbajnokság helyszínéről. Nagy üzlet lesz megvalósítani. (Fotó: KKBK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tarthatnak népszavazást arról, akarnak-e a lakók atlétikai stadiont a Csepel-sziget csúcsán. A Kúria döntéséről az MTI számolt be.

A kérdést eredetileg a volt LMP-s politikus, Kassai Dániel nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ő erről akart szavaztatni: „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2023. január 1-ig a 38086/78 helyrajzi számú Kvassay Jenő út, Ráckevei-Soroksági Dunaág, Duna folyam, MÁV Kelenföld-Keleti pályaudvar vasútvonal által határolt területre atlétikai stadion ne épüljön?”

A Nemzeti Választási Bizottság júliusban viszont nem volt hajlandó befogadni a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy kormányrendelet módosítására irányul a kérdés. Az NVB továbbá úgy látta, hogy az egyértelműség követelményének sem felel meg a kérdés, mert a település megjelölése nélkül, csak helyrajzi számként szerepelt a helyszín. Kassai ezért a Kúriához fordult, ami hétfőn megváltoztatta az NVB döntését, és hitelesítette a kérdést.

A Kúria szerint a kérdés nem arra vonatkozik, hogy a Budapesti Atlétikai Stadion ne épüljön meg, hanem hogy az építkezés megkezdését halasszák el. A Kúria szerint a „Soroksági” elírás sem zavaró. Helyette nyilván Soroksárit akart írni Kassai.