Kormányinfó 145.: Gulyás Gergely először áll a sajtó elé az önkormányzati választás után

Kormányinfó 145.: Gulyás Gergely először áll a sajtó elé az önkormányzati választás után

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. október 10-én. MTI/Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az október 13-i, a kormánypártok számára fájdalmas vereségeket is hozó önkormányzati választásokat követően első alkalommal tart ma kormányinfót Hollik István kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A legutóbbi, október 10-i tájékoztató óta sok minden történt: a szex- és korrupciós botrányba keveredett, újraválasztott Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a bakui Türk Tanácson, ahol kipcsak gyökereinkről beszélt, és kezet szorított az észak-szíriai hadművelet folytató Törökország elnökével, Recep Tayyip Erdogannal. Közben Magyarországot újabb bírálatok érték Brüsszelben és Berlinben a török offenzíva elfogadásáért.

Kövesse a 145. kormányinfó történéseit percről percre a Magyar Hanggal!

15:47: Gulyás nem erősítette meg, hogy Magyarország Törökországtól vásárol harci járműveket. Hozzátette: haderőfejlesztésben vannak olyan döntések, amelyeket nem lehet nyilvánosságra hozni.

15:40: Orbán Viktor a Türk Tanács ülésén azt mondta, vannak Magyarországon kipcsak önkormányzatok. A Magyar Hang a kormányfőnek erről az állításáról kért felvilágosítást, de Gulyás nem tudott semmilyen információval szolgálni a kipcsak közösségekről, sem arról, hány önkormányzatuk lehet. Annyit reagált: ha a miniszterelnök ezt mondta, akkor abban a feltevésben van, hogy ez igaz, de a miniszterelnöki szóvivőhöz irányította lapunkat. Gulyás Gergelyt kérdeztük arról is, napirenden van-e a sajtókamara ügye. A miniszter közölte, nem tud ilyenről.

Miért kellett távoznia Borkai Zsoltnak a Fideszből? – kérdeztük, Gulyás Gergely ugyanis az október 10-i kormányinfón magánügynek minősítette a győri polgármesterről napvilágot látott információkat. – Felajánlottuk neki ezt a lehetőséget. (...) Egy párt levonhat szélsőséges esetben még magánéletből is olyan következtetéseket, amelyeket a konkrét ügyben le kellett vonni – fogalmazott Gulyás, aki további kérdésünkre azt mondta: nem a választási eredmény befolyásolta azt a pártbéli vélekedést, hogy Borkainak távoznia kell a Fideszből.

15:30: Megfontolandó adónem az építményadó – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás. A kérdés eredendően a Tiborcz-adóról szólt. Gulyás emlékeztetett, hogy korábban a vagyonadót alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság. Kifejtette, nem híve semmilyen olyan adónak, amely az adózott jövedelemből származó vagyont még egyszer megadóztatja, ekkor kapott kérdést az építményadóról, ami szintén ilyen adónem. Ám Gulyás azt is megjegyezte: az építményadó fontos bevétele az önkormányzatoknak.

15:14: Előkészítés alatt áll az új ukrán elnök, Zelenszkij és Orbán közti találkozó, mondta Gulyás, aki szerint egzisztenciális érdeke Magyarországnak Ukrajna szuverenitása, mert az Magyarország érdeke, hogy legyen egy ország Magyarország és Oroszország között. Fake newsnak nevezte a New York Times értesülését, hogy a magyar kormányfő Ukrajna ellen hangolta Donald Trumpot, és nem tud arról, hogy a lap megkereste volna a magyar kormányt, hogy rákérdezzen erre az információra.

15:06: Önkritikára nem a választások eredménye miatt van szükség, hanem állandóan, vélte Gulyás. Az Országgyűlés az EU-Parlament szabályozását vette át, amikor szigorította a parlamenti tudósítás szabályait. (Amely tovább szűkítette a tudósítás szabályait és azt a teret, ahol az újságírók mozoghatnak a parlamentben – a szerk.)

15:04: Nincs olyan kormányzati javaslat, ami átalakítaná a kormányzati és fővárosi hatáskörök elosztását, mondta Gulyás.

14:59: Van-e elkülönítve forrás a központi költségvetésben budapesti CT-gépekre? - kérdezték Gulyást, aki az Egészséges Budapest programra utalt, amelyben van forrás eszközbeszerzésre. Több CT-gép áll rendelkezésre Budapesten szerinte, mint amennyi kerület van, csak nem biztos, hogy egyenletesen oszlanak el. Ha nincs CT, mindenesetre venni kell.

14:56: A választási kampányt az eredmény minősíti, ilyen értelemben, objektíven nézve szerinte jól sikerült a kampány, többen szavaztak a Fideszre, mint az uniós választásokon. Lehet, hogy jobb lett volna másképpen kezelni a Borkai-ügyet, de nehéz utólag mérni, hogy pontosan hol milyen hatása volt. Gulyás szerint Borkai-ügyben megtették, amit lehetett.

14:54: Aligha befolyásolta döntően az önkormányzati választás eredményét a Magyarországon élő uniós állampogárok szavazata, mondta Gulyás Gergely.

14:51: A kézilabda-Európa-bajnokság rendezéséről le kell mondani, ha a főváros elutasítsa az ehhez kapcsolatos fejlesztéseket, vagy le kell ülni a kézilabda-szövetséggel, és máshol kell megszervezni. A kormány nem akar erővel átvinni fejlesztéseket, tiszteletben tartja a választás eredményét.

14:50: Nyitott a kormány budapesti CT-vásárlásokra és Karácsony rakpartok fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseire.

14:47: Kell-e új megállapodás az új fővárosi közgyűléssel? – kérdezte az Index. Gulyás Gergely elmondása szerint politikai megállapodás volt Tarlós István és Orbán között, de a miniszterelnöknek az az álláspontja, hogy ezt fent kell tartani. A budapesti választók többsége másfajta jövőképet támogatott, de a magyar kormány nem teheti meg, hogy ugyanazokat a feltételeket nem biztosítja az új városvezetésnek.

14:46: Nincs döntés újabb családtámogatásokról, de a kétgyermekesek támogatásának bővítésére készül előterjesztés.

14:44: A Magyar falu programban eddig 36 milliárd forintot biztosítottak, de lényegesen nagyobb az igény. Az alacsonyrendű utak felújítása is zajlik. Tíz év alatt az alsóbbrendű úthálózat megújítása 2500 milliárd forint lenne, és tíz-tizenöt év az utak élettartama. Ha így nézzük, 200 milliárd mehetne csak útfelújításra. Gulyás örülne, ha 200-250 milliárdosra nőne a Magyar Falu Program kerete, de nincs erről kormánydöntés.

14:36: Orbán Viktor felszólítást kapott Johann Wadephultól, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettesétől, hogy válasszon az EU és a keleti szövetségesek között. Gulyás Gergely szerint ez felelőtlen nyilatkoztat volt, távol áll a német külügy álláspontjától is. Az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán szerinte nem lesz döntés a Fidesz korábban felfüggesztett néppárti tagsága kapcsán, sőt nem is kell ehhez kongresszusi döntés. Várhelyi Olivér európai biztosi pozíciójával kapcsolatban nem érkezett még végleges visszaigazolás elmondása szerint, de ez eljárási kérdés, kritika nem érkezett Várhelyi személyével kapcsolatban, erre nem is számítanak. A francia jelölt viszont még nincs meg, Gulyás szerint ezért csúszik a folyamat.

14:34: Borkainak meg kell ítélnie, jelen helyzetben képes-e ellátni a győri polgármesteri feladatokat, ehhez a tekintélye adott-e. Gulyás Gergely nem szeretne győri ügyekbe beleszólni, Kósa Lajos álláspontjával egyetért.

14:29: Ha elmaradnak az ezermilliárdos nagyságrendű fejlesztések Budapesten, valóban lehetséges lesz-e másra fordítani az összeget? Például a Karácsony Gergely által ígért CT-berendezésekre? – kérdezték Gulyás Gergelyt. A központi forrásokról az Országgyűlés fog dönteni, egyezségre kell jutni az önkormányzatokkal, akaratuk ellenére nem lehet fejleszteni – válaszolta a miniszter.

14:27: Gulyás szerint a kormány nyitott arra, hogy érdemi párbeszédet folytasson a fővárossal. Akkor van értelme tárgyalni, ha a főváros tudja, mit szeretne. A kérdésre, hogy fogadni fogja-e Karácsony Gergelyt a miniszterelnök, Gulyás Gergely azt felelte: az udvariasság is azt kívánja, hogy megvárják, amíg Karácsony Gergely jelentkezik.

14:20: A GK gazdaságkutató szerint lakhatási válság fenyeget. Gulyás újságírói kérdésre elmondta: 20 ezer lakás készül el Budapesten, ez részben megoldja a problémákat. Az ingatlanok értéke és a bérleti díja viszont megnőtt, ezért tartják helyesnek a kormány politikáját, ami tulajdonossá akarja tenni a családokat.