Neonáci támadás az Auróra ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tucatnyi szélsőjobboldali rohamozta meg október 23-án a VIII. kerületben található Auróra nevű közösségi helyet. Bár a helyiség éppen zárva volt, a támadók leszedték a bejáratnál lengő szivárványos zászlót, amit fel is gyújtottak, illetve neonáci feliratokkal ellátott matricákkal ragasztották tele a bejáratot, mondta az Index kérdésére Schönberger Ádám, a hely működtetője. Az aurórásokat a szomszédok riasztották. Azt mondta, feltehetően egy bizonyos Légió Hungária nevű radikális csoportosulás jutott el mindenféle rendőri biztosítás nélkül oda. 

A Budapesti

Rendőr-főkapitányság közleménye szerint ügyeletükre 14 óra 8 perckor érkezett bejelentés

arról, hogy az Auróra utcában az Auróra Kultúrközösségi Központra kihelyezett

zászlót ismeretlenek leszakították, felgyújtották, valamint az épület falát is

megrongálták. A bejelentés szerint senki nem sérült meg. A BRFK a

történtekkel összefüggésben garázdaság gyanúja miatt rendelt el nyomozást

ismeretlen tettesek ellen, és a rendőrök megkezdték az elkövetők felkutatását.

Pikó András a VIII. kerület frissen megválasztott polgármestere Facebook-oldalán felháborodva reagált a történtekre: minden józsefvárosi polgármestere vagyok, a nemzeti ünnepünkön minden józsefvárosi ember és közösség biztonsága egyaránt fontos nekem. A polgármester arról is írt, hogy a délután 4 órától nyitva tartó intézmény védelméről, egyeztetett telefonon a rendőrséggel, s biztosítékot kapott arra vonatkozóan, hogy kézben tartják a helyzetet és védelmet biztosítanak az ottlévőknek.

Pikó András polgármester

Minden józsefvárosi polgármestere vagyok, a nemzeti ünnepünkön minde... n józsefvárosi ember és közösség biztonsága egyaránt fontos nekem. Az Auróra közösségét ma olyan támadás érte, melyet magánemberként és polgármesterként egyaránt elítélek, szolidáris vagyok velük. Délután 4 órakor az Auróra kinyit, ezért egyeztettem telefonon a kerületi rendőrkapitánnyal, aki biztosított arról, hogy kézben tartják a helyzetet és védelmet biztosítanak az ottlévőknek.