Felfüggesztett börtönnel úszta meg az Országos Roma Önkormányzat elnöke a vesztegetést

Felfüggesztett börtönnel úszta meg az Országos Roma Önkormányzat elnöke a vesztegetést

Balogh János (forrás: Hír TV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év börtönbüntetésre ítélte Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőjét vesztegetés miatt csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék. Az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott. Balogh tavaly márciusban Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezővel, akitől azt kérdezte, hogy a cég az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Ám Balogh egy olyan rendezvényről kért volna számlát, amit a valóságban nem akartak megtartani.

A néhány nap múlva megtartott újabb találkozón a vádlott arra kérte a rendezvényszervezőt, hogy a cége állítson ki 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ részére a fiktív eseményről. Balogh a férfinak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat utalná át a kft.-nek, melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki. A férfi nem fogadta el az ajánlatot; a beszélgetésről hangfelvételt készített.

„Életem legnagyobb szégyenét élem" - Beismerte bűnösségét az ORÖ elnöke | Magyar Hang

Bodnár Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen Balogh János beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe – közölte az állami hírügynökség.

Az MTI szerint súlyosító körülményként értékelte a bíróság a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt. Bodnár Zsolt megjegyezte, a vádlott javára értékelték büntetlen előéletét, beismerő vallomását és megbánó magatartását, melynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint „élete legnagyobb szégyenét éli át”. A bíróság emiatt lehetőséget látott az ügyészi indítványnál enyhébb tartamú és rövidebb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására - tette hozzá a bíró.

Az

ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási

időt kért.