Újraszámolták a szavazatokat, mégsem a fideszes polgármesterjelölt nyert Fehérvárcsurgón

Újraszámolták a szavazatokat, mégsem a fideszes polgármesterjelölt nyert Fehérvárcsurgón

Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szavazatok újraszámlálása után nagyot fordult a helyzet Fehérvárcsurgón: az első eredményekkel szemben mégsem a fideszes Schmidtné Cser Viktória, hanem a független Temesvári Krisztián lett a polgármester. A második körös számolás közben ugyanis a kormánypárti jelöltre leadott és összekötegelt szavazatok között a bíróság 17 érvényes, azonban Temesvári Krisztiánra behúzott szavazatot talált.

A helyi választás bizottság elsőként jóváhagyta a választás eredményét, a döntést azonban megtámadta Temesvári Krisztián. Álláspontja szerint az érvénytelen szavazólapok hátoldalára az érvénytelenség okát nem vezették rá, a szavazatszámláló bizottság tagjai azt nem írták alá, ezzel megsértették a választási eljárásról szóló törvényt, és lehetőséget teremtettek a szavazatok manipulálására.

Temesvári szerint mindkét szavazókörben metodikai hibákkal zajlott a számlálás. Az egyik szavazókörben a bizottság a polgármesteri szavazólapokat „ad hoc” jelleggel külön kisebb csoportokra bontotta, és a számlálást úgy végezte, hogy egy-egy ilyen kisebb csoportban lévő szavazólapon a szavazatokat mindig egyazon személy számolta, majd ezeket a részeredményeket összesítették. A polgármesteri szavazólapokat csak ezután helyezték egy csoportba, s az így csoportba helyezett szavazólapokon lévő szavazatokat már nem számolták meg.

A Fejér Megyei Területi Választási Bizottság sem látott szabálytalanságot, végül az ítélőtábla döntött az újraszámlálás mellett, ezután jött ki az új eredmény: a megválasztott polgármester Temesvári Krisztián 477 szavazattal, megelőzve Schmidtné Cser Viktóriát, aki 445 szavazatot kapott.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.