Karácsony a kormány megkerülésével csatornázná be az uniós pénzeket

Karácsony a kormány megkerülésével csatornázná be az uniós pénzeket

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely azt szeretné elérni, hogy az uniós fejlesztési források közvetlenül a fővárosba kerüljenek, a kormány kikerülésével – derül ki abból az interjúból, amelyet a lengyel Gazeta Wyborcza című lapnak adott Budapest nem rég megválasztott új főpolgármestere. A Die Welt és a 24.hu által is szemlézett cikk szerint Karácsony Gergely meghirdeti a szabad városok paktumát. A szövetségben a visegrádi négyek fővárosai vennének részt: Budapest, Varsó, Pozsony és Prága.

A lap szerint a szlovák, lengyel, és cseh főváros vezetői hasonló helyzetben vannak, mint Budapesten Karácsony Gergely: liberális, progresszív vezetőkként konfliktusos helyzetben kell dolgozniuk országuk nemzeti konzervatív, populista kormányai mellett.

A főpolgármester a lengyel lapnak azt mondta, az összefogással azt igyekeznének elérni Brüsszelben, hogy az uniós fejlesztési pénzek közvetlenül az érintett fővárosokba kerüljenek, ne pedig a kormányokhoz. Az interjú készítője felvetette, hogy ez a nemzeti kormányok kijátszását jelentené, amire Karácsony azt válaszolta: tervéről már beszélt Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, aki ezzel kapcsolatban „együttérzőnek” mutatkozott.

A lap szerint Karácsony tervével az is kiküszöbölhető lenne, hogy azok a városok, ahol a jogállamiságot meg nem sértő vezetők vannak, ne szenvedjenek az EU-s források a jogállamiság megsértése miatt kiszabott esetleges forrásmegvonásoktól.