„Elfogadhatatlan a farizeusi magatartás”

„Elfogadhatatlan a farizeusi magatartás”

Csókay András (Fotó: Magyar Hang/Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak akkor tudom sikeresnek tekinteni a sziámi ikrek szétválasztását, ha minkét gyermek felépül – mondja Csókay András. Az agysebész szerint a nyugati társadalmak elvesztették a feltámadásba vetett hitüket, ezért kezelik tabuként a halált, ami már a tudomány fejlődését is akadályozza. Halottak napja alkalmából beszélt gyermeke elvesztésének feldolgozásáról, a hit gyógyító erejéről, az imádság és a kreativitás kapcsolatáról. A közéleti kérdésekben is aktív orvos szerint egy magát kereszténynek valló politikus élete nem lehet magánügy, a Borkai-botrány pedig felveti a kérést: mennyien vannak a Fideszben olyanok, akik csak hivatkozási alapként tekintenek a kereszténységre?

Részletek a Magyar Hang november 1-ji (2019/44.) számában, csütörtökön megjelenő interjúból!

– A nem rég elhunyt pszichológus, Vekerdy Tamás szerint szorongásaink egyik legfőbb és természetes oka az elmúlás. Leginkább csak ilyenkor, Halottak napja környékén beszédtéma a halál, egyébként inkább hallgatunk róla. Rossz szokásról, vagy természetes önvédelmi mechanizmusról van szó?
A halál tabuként való kezelése a mai nyugati társadalmak sajátja. Hívő ember számára nem lehet tabu a halál. Valójában arról van szó, hogy az európai ember elveszítette a hitét, nem hisz a feltámadásban és inkább kerüli a témát. A kontraszt nagyon éles mind a sötétnek nevezett középkorhoz, mind pedig a Nyugat által lesajnált Afrikához képest. Missziós területemen, Nigériában óriási az anyagi szegénység, ám valójában mi vagyunk a szegények és nem ők. Míg ott hisznek a feltámadásban, mi félünk a haláltól, mert elvesztettük hitünket. És ez a félelem sajnos az orvosok körében ugyanígy tetten érhető. Minden hajnalban járok boncolásokra, hogy friss halottakon gyakoroljak egy-egy beavatkozást. Ám ezzel meglehetősen magányos vagyok (...) Aki fél a haláltól, akinek a halál nem barátja, az nem megy boncterembe. Ennek a félelemnek a feloldására a hit képes: ha hiszem a megfeszített Krisztus feltámadását, nincs okom félni a haláltól. És itt azzal is találkozunk, hogy a hitnélküliség akadályozza a tudomány fejlődését. Mert aki halottakon gyakorolja a beavatkozást, annak az élő betegei kevesebb szövődménnyel számolhatnak.

– Ön mélyen hívő értelmiségiként rendszeresen megnyilvánul politikai-közéleti kérdésekben is, jellemzően támogatva a kormány, illetve a Fidesz politikáját. A választások előtt kirobbant Borkai-botrány és annak kezelése ugyanakkor sokaknál kiverte a biztosítékot. Miként értékeli az ügyet és annak fideszes interpretációját?
Arculcsapásként éltem meg a mostani választást több okból kifolyólag is. Az eset kapcsán óhatatlanul felmerül a kérdés: mennyien vannak közöttünk, akik csak hivatkozási alapként használják a kereszténységet? Mennyi közöttünk a farizeus? A választókat a farizeus Fidesz-kép is befolyásolta, nem pedig a tényleges kormányzati eredmények, amelyeket megítélésem szerint össze sem lehet hasonlítani a balliberális kormányokéval. Ráadásul, mint látjuk, azok fizetik a számlát, akik becsülete, teljesítménye megkérdőjelezhetetlen. (...)

Fábry Kornél: A hit nem magánügy | Magyar Hang

Fábry Kornél, a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia főtitkára pünkösdről, Ferenc pápa üzenetéről, az egyház fő kihívásáról és arról, hogy a kereszténység nem választható szét politikai és vallási irányzatokra. - Pünkösdhétfő hosszú ideje munkaszüneti nap, ám sokak számára nem is több ennél.

Miért volt különleges a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztása? Mekkora rá az esély, hogy mindkét lány felépül? Miként sikerült feldolgoznia gyermeke halálát? Mit kellett volna tennie a Fidesznek, hogy elkerülje több polgármesterjelöltje vereségét az önkormányzati választáson? Magánügy-e egy magát kereszténynek valló politikus élete? Keresztény értelmiségiként mit tart a legnagyobb társadalmi problémának? Mit gondol a paraszolvenciáról és az orvosbárókról? Mit kellene tennie a kormánynak az egészségügyben? A válaszokat keresse a Magyar Hang november 1-jén megjelenő 2019/44. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/44. számban? Itt megnézheti!