Lejár Polt Péter legfőbb ügyészi mandátuma, de hétfőn újra megválaszthatják

Lejár Polt Péter legfőbb ügyészi mandátuma, de hétfőn újra megválaszthatják

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Polt Péter legfőbb ügyész, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Mészáros Lőrinc, az MKB Bank résztulajdonosa és Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója beszélget az idei MKB-ösztöndíjak átadóünnepségén az MKB Székházában 2019. október 31-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét összeül hétfőn az Országgyűlés és miután Orbán Viktor felszólalása ezúttal nem várható, az előzetes napirend szerint két személyi kérdés lesz a fókuszban.

Az egyik Polt Péter újbóli megválasztása az ügyészség élére. A legfőbb ügyész mandátuma ugyanis 9 év, ami a 2010-es kinevezése után idén decemberben jár le. A törvény szerint Áder János köztársasági elnök javasolhat a posztra, az államfő pedig ismét őt – a Fidesz egykori képviselőjelöltjét – ajánlotta.

Ahhoz, hogy Polt

Péter továbbra is legfőbb ügyész maradhasson, az országgyűlési

képviselők kétharmadának voksára van szükség. Nem lesz majd

vita, nem lesz lehetőség közvetlenül a témában felszólalásra,

csak a szavazás lesz, mégpedig titkosan. Így elvileg nem lehet

majd tudni, ki mire voksolt, de nem sok kétség fér hozzá, hogy a

kétharmados parlamenti többséget adó kormánypártok egységesek

lesznek.

Ismert tény, hogy Polt Péter ügyészi munkáját rengeteg kritika éri a kormánnyal egyet nem értők részéről korrupciós ügyek figyelmen kívül hagyása, és ellenzéki feljelentések elkaszálása miatt.

Alkotmányos krízis jelei | Magyar Hang

A másik fontos személyi döntés Handó Tünde kinevezése lesz. Már korábban is szóltak erről a hírek, de hivatalosan a napokban derült ki, hogy a Fidesz őt jelöli Stumpf István korábbi alkotmánybíró megüresedő helyére. Az Országos Bírói Hivatal eddigi elnökéről ugyancsak titkos szavazáson döntenek és neki is szüksége van a kétharmados többségre. Amennyiben megválasztják, kinevezése 12 évre szól.

Handó Tünde szintén a támadások kereszttüzében van, az elmúlt időszakban egyre szembetűnőbbé vált a bírói kar vele szembeni ellenállása. Az elvileg az ellenőrzésére életre hívott Országos Bírói Tanács ugyanis úgy vélte, hogy Handó Tünde nem tartja be a tevékenységre vonatkozó szabályokat.

Szintén a hétfői ülésnapon választhatják meg a Közszolgálati Közalapítvány három ellenzéki delegáltját, az érintettek személyében a pártoknak sikerült megállapodni: Debreczeni Józsefet, Kránitz Lászlót és Silhavy Mátét jelölték.

Ugyancsak holnap délután dönthet az Országgyűlés újra a DK-s Varju László mentelmi jogának felfüggesztéséről. Az ellenzéki politikus ellen garázdaság és súlyos testi sértés gyanújával nyomoznának mégpedig a tavaly év végén a közmédia székházában történtek után. Ismertek a képsorok, ahogy Varju László dulakodott a biztonsági őrökkel – részben már azután, hogy a földön a feküdt –, végül ő maga is mentőt hívott.