Az informatikai szektort is Orbán ellenőrzi

Az informatikai szektort is Orbán ellenőrzi

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen csökkent a Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalom befolyása azt követően, hogy Jászai Gellért, a cégcsoport vezetője a 4iG informatikai szolgáltató vezetője lett.

A 444.hu terjedelmes cikke szerint Orbán Viktor azért választotta le felcsúti barátjának birodalmáról a céget, hogy az megvásárolhassa a nagyvállalati szektor legnagyobb infokommunikációs szolgáltatóját, a T-Systems Magyarországot a Deutsche Telekomtól (DT), a németek ugyanis nem akartak közvetlen kapcsolatba kerülni Orbán Viktor barátjával.

A cikk szerint a miniszterelnöknek más célja is volt a tranzakcióval. Egyrészt olyan kézbe adta a hazai digitális világban egyre nagyobb jelentőségre szert tevő céget, amely az elmúlt hónapokban konfliktusos viszonyba került a felcsúti körökkel. Ez ugyan nem jelenti Mészáros Lőrinc kegyvesztettségét, viszont azt üzeni mindenkinek, senki nem érezheti biztonságban magát, csak aki folyamatosan kiszolgálja a központi akaratot.

Másrészt azzal, hogy korábban egycsatornássá alakították át

az informatikai beszerzések rendszerét, s ebben a 4iG-nek egyre

fontosabb szerepet szánnak, több száz milliárdos piac ellenőrzése

vált lehetővé.