Nincs meglepetés: Polt Pétert legfőbb ügyésznek, Handó Tündét alkotmánybírónak választották

Nincs meglepetés: Polt Pétert legfőbb ügyésznek, Handó Tündét alkotmánybírónak választották

Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés hétfőn titkos szavazással, 134 igen vokssal 9 évvel meghosszabbította Polt Péter legfőbb ügyész megbízatását. Ugyancsak 134 igen szavazattal alkotmánybírónak választották 12 év időtartamra Handó Tündét.

Az ellenzék és a kormánnyal egyet nem értők részéről rendre kritizált Polt Péter újraválasztását Áder János köztársasági elnök javasolta, míg az ugyancsak sokat bírált Handó Tünde kinevezését a Fidesz kezdeményezte. Mindkettőjük esetében kétharmados többségre volt szükség, de ezt a kormánypártok könnyedén tudták biztosítani.

Az ellenzéki pártok azon túl, hogy a hétfői parlamenti ülésen is felszólaltak az előre borítékolható döntések ellen, úgy tiltakoztak, hogy a választás eredményének ismertetésekor nem mentek be az ülésterembe. Így Polt Péter és Handó Tünde is csak a kormánypárti képviselők előtt tette le az esküt.

Handó, az alkotmánybíró | Magyar Hang

Egy harmadik, ugyancsak titkos szavazás is volt hétfőn, az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese lett 153 igen szavazattal Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet. A számokból egyértelműen látszik, hogy őt már ellenzéki képviselők is támogatták.

Döntött a parlament két képviselő mentelmi jogának a felfüggesztéséről is. Kiadták a KDNP-s Aradszki Andrást, aki ellen közúti baleset gondatlan okozása miatt nyomoznának. A képviselő tavaly december 28-án Érden nem vette figyelembe az elsőbbségadás kötelező táblát, motorossal ütközött, aki orrcsont- és koponyatörést szenvedett. A politikus elismerte a felelősségét.

Emellett ismét felfüggesztették a DK-s Varju László mentelmi jogát, mégpedig a tavaly év végén az MTVA épületében történek miatt. Polt Péter legfőbb ügyész szerint a képviselő súlyos testi sértés okozott egy biztonsági őrnek, amikor az őr lábát megfogta, aki emiatt elesett, és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Varju László megszorította az MTVA biztonsági őrének vádliját, súlyos testi sértéssel gyanúsítanák | Magyar Hang

Emlékezetesek a tavaly decemberi események, amikor ellenzéki képviselők egy csoportja behatolt az MTVA székházába, hogy beolvastassák közleményüket a köztévében. Ekkor történt az ominózus eset, a felvételeken az látszik, amikor a biztonsági őrök a földön fekvő Varju Lászlót próbálják lábra állítani és kivinni az épületből.

Az ügyet egyébként a bíróság is megvizsgálta, és első fokon megállapította, hogy az ellenzéki képviselők jogszerűen tartózkodtak az épületben.

Varju László most azt mondta, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt, tiszta koncepciós eljárás zajlik ellene. Azt is hozzátette, a demokrácia nemcsak háborúval halhat meg, hanem képviselők által is.