Orbán Viktor: Erdogan állítja meg az Európába tartó migrációt

Orbán Viktor: Erdogan állítja meg az Európába tartó migrációt

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Köszönetet szeretnék mondani a budapestieknek, minden ilyen diplomáciai nagyüzem kényelmetlenségeket okoz” – mondta Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása után a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök szerint ez főleg akkor történik meg, ha vitatott személyiség is érkezik és tüntetések is vannak, mivel azok akkora felfordulást okoznak, mint a vendégek biztosítása.

A látogatását kritizáló ellenzékről

kijelentette, kétségkívül arról van szó, hogy nem értik a dolgot. Nem rossz

indulatot lát a viselkedésükben, hanem inkább a tudatlanságot. Nem akarják

megérteni, hogy ha nem Erdogan a török elnök, akkor nincs, aki megállítsa az

Európába tartó migrációt.

„Az, hogy a kurdok ügyeit hozzák fel, csak a tudatlanságukat bizonyítja” – mondta a politikus, hiszen az Irak területén élő kurd közösséget támogatja a kormány, többek közt magyar katonai kiképzőkkel.

Hozzátette, ez egy bonyolult gépezet, megérti, hogy ellenzékből nehéz ezt átlátni. Örül annak, hogy a magyar közvélemény ezt a külpolitikát támogatja. Orbán szerint az ország külpolitikája összhangban van a magyarok ösztönvilágával.

„Van egy politikai filozófiája az

országnak, ami egybeesik sokunk személyes életfilozófiájával. Egy szóban

összefoglalva: szemmagasság. Mert a magyar ember nem szeret se le, se felnézni,

ha mással találkozik, szereti, ha a viszony szemmagasságú” – mondta.  

Mint mondta, szerencsére az új főpolgármester, Karácsony Gergely komolyan állt a közös ügyekhez. „Sok fájdalmas dolgot kellett lehúzni a budapesti fejlesztések listájáról, nem volt egy kellemes délelőtt. Álmokat kellett feladni, például a Liget-projektet” – mondta a miniszterelnök.