Szekszárd: nincs rekordrészvétel, de sokan szavaznak

Szekszárd: nincs rekordrészvétel, de sokan szavaznak

A fotó illusztráció. Budapest, 2019. október 13. Kutya a szavazófülkében gazdájával az önkormányzati választáson a XII. kerületi Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumában kialakított 22-es számú szavazókörben 2019. október 13-án. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kettes választókerületben, ahol Csötönyi László az Éljen Szekszárd (ÉSZ) jelöltje, kicsit magasabbnak tűnnek a részvételi adatok, mint októberben, a nyolcas választókerületben pedig – Faragó Zsoltnál - picivel alacsonyabbak – tudta meg lapunk. Bomba Gábor, az ÉSZ önkormányzati képviselője, korábbi polgármesterjelölt egyelőre nem kívánta kommentálni az adatokat, mint mondta, bizakodva várják az estét.

Mint arról a Magyar Hang többször beszámolt, Szekszárdon két egyéni választókerületben kell megismételni a választásokat, miután a Fidesz megtámadta az eredményt, és a bíróság elrendelte az újrázást. Csak képviselőjelöltekre szavaznak, a polgármester már hivatalosan is a fideszes Ács Rezső, aki 300 szavazattal nyerte meg a választást Bomba Gábor ellen. Bár a bíróság többször is elmarasztalta tiltott kampányolásért a fideszes politikust, a választás megismétlését ebben a tekintetben nem rendelte el.

A tét mégis óriási: bár a polgármester fideszes, az október 13-ai eredmény alapján a közgyűlésben az ellenzék kerülne többségbe. Míg az összes ellenzéki párt – kivéve a Mi Hazánk – által támogatott civil szervezet, az Éljen Szekszárd Egyesület 6 egyéni mandátumot szerzett, addig a Fidesz jelöltjei csak négy körzetben tudtak nyerni. Kompenzációs listáról az ÉSZ és a Fidesz is két-két mandátumhoz jutott, vagyis a közgyűlésben 8–6 arányban ellenzéki többség állna fel.

Roma szavazatokkal fordíthat a Fidesz Szekszárdon | Magyar Hang

Ezt az eredményt támadta meg a Fidesz, és ha a két körzetből legalább az egyikben fordít, már ők kerülnek többségbe. Az utóbbi napokban egyébként nagyon eldurvult a kampány Szekszárdon. Faragó Zsolt körzetében például olyan, a fideszes jelölt, Szegedi Attila nevével fémjelzett szórólapokat dobáltak be a postaládákba, amely szerint az ellenzéki jelölt kitiltaná a kutyákat a városból, a civilek öt (!) alpolgámestert választanának, és a háztartások folyó víz- valamint áramellátását is veszélybe sodornák az önkormányzati cégvezetők azonnali leváltásával. A Pesti Srácok nevű fideszes online lap is lejárató hadjáratot indított Faragó Zsolt ellen, akit azzal vádolnak, hogy bántalmazta az élettársát. Mindeközben a Faragó arról számolt be élő videóban, hogy a fideszes városvezetés falat akar húzni a város cigányok lakta nyomornegyede elé. Képes beszámolójában korábban lehelyezett, de földből azóta kitépett forgalom elzáró fémkorlátokat is bemutatott.

Lapunk igyekezett megfejteni, vajon a Fidesz miért éppen ebben a két választókerületben támadta meg az eredményt. A nyolcas választókerületben laknak ugyanis jórészt a legszegényebb romák, idetartozik a város hirhedt roma negyede, amit a helyiek csak „Csikágónak" hívnak. A romák körében nagyon népszerű a Fidesz: a Csikágót magában foglaló szavazókörben úgy nyert október 13-án 19 szavazattal a Fidesz jelöltje – Szegedi Attila –, hogy elindult a körzetben függetlenként a helyi cigányvajda, Sárközi János József alias Dundi is, aki korábban a Fideszt segítő Lungo Drom színeiben politizált, most pedig a szintén a Fideszt támogató Fiatal Romák Országos Szövetségének (Firosz) az elnökségi tagja. Dundi a szavazókörben 63 szavazatot kapott. 

Az egyéni választókerület másik három szavazókörében Faragó kettőben nyert, az egyikben simán, a másikban szorosan, a harmadikban viszont veszített. Ez utóbbiban is számottevő, 15 voks szállt Sárközire, ami ilyen szoros küzdelemben nagyon sokat számított. Összesen tehát 91 szavazat jutott Sárközinek, miközben mindössze 14 voks volt a különbség a fideszes és az ellenzéki jelölt között. Két hete az írtuk, Dundi esetleges, a Fidesz javára történő visszalépése megfordíthatja a választást. Ma kiderült, Dundi nem lépett vissza, ami esélyt adhat Faragónak, a Mi Hazánk képviselője viszont visszalépett a Fidesz javára, vagyis a párt a fideszes Szegedi Attilát segíti.

Átadták a gyepet egy szekszárdi óvodában, a gyerekek egy órán át hallgathatták a kampánybeszédet | Magyar Hang

Érdekes megnézni a másik választókerületet is, ahol óvott a Fidesz. Itt a város eddigi fideszes alpolgármestere, Haág Éva kapott ki 14 szavazattal. Ezt a békát a Fidesz nyilván nem akarja lenyelni, hiszen Haág már több ciklus óta alpolgármester, és ő, valamint  családja, a Csillag család a Fidesz egyik legerősebb szereplői a városban. Haág Éva férje, Csillag Balázs  2015 óta az önkormányzati tulajdonban lévő Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ez a cég felel a város sportéletéért, a sportcsarnok és a sportpályák üzemeltetéséért. Mint arról az Átlátszó a választások előtti  hetekben beszámolt, az akkor még fideszes többségű közgyűlés pályáztatás nélkül nevezte ki szeptember elsejétől újabb öt évre a fiatalembert a kft ügyvezető igazgatójának. Csillag ezer szálon kötődik a Fideszhez, hiszen felesége mellett  édesanyja, Csillagné Szánthó Polixéna is fideszes, ő a mostani választáson szoros csatában, 8 szavazatnyi különbséggel szerzett egyéni önkormányzati képviselői mandátumot. Haág Éva a Mi Hazánk-os szavazatok fideszesre váltásában bízhat, hiszen a szélsőséges párt 64 szavazatot kapott, miközben a különbség csupán 14 voks volt az ellenzéki jelölt javára. A Mi Hazánk jelöltje a második körre ebben a körzetben is visszalépett.