Kormányinfó 147. – Az építésüggyel is kevesebb: tovább üresednek az önkormányzatok

Kormányinfó 147. – Az építésüggyel is kevesebb: tovább üresednek az önkormányzatok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha nem tartottak a héten kormányülést, a stratégiai kabinet összeült. A kormány által benyújtott törvényjavaslatokról kormányinfón számol be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mára összehívott kormányinfóján.

Az építéshatósági feladatok és hatáskörök átalakítása kapcsán igyekezett eloszlatni a kétségeket: már az önkormányzati választás előtt is készen állt a tervezet, állítása szerint az nem befolyásolta a benyújtott törvényjavaslatot.

Azt mondta, az önkorányzati törvény és a forrásmegosztások rendszerén nem kíván a kormány változtatni – hacsak nem kezdeményezik annak megváltoztatását az önkormányzatok. A közösségi közlekedés fenntartása elsődleges, a helyi iparűzési adóból így elsődlegesen arra kell fordítani. A kormány garantálja a 3-as metró felújításához szükséges 80 milliárd forintos támogatást a fővárosnak – jelentette ki Gulyás Gergely.

12:28. Minden Budapesten irodát nyitó szervezet szívesen látnak – jelentette ki lapunk érdeklődésére a Türk Tanács európai képviseletének budapesti irodanyitásáról.

12:25. A külügyi tárca döntésén múlik, hogy diplomáciai úton felszólal-e hazánk a török erők által elkövetetett szíriai templomrongálások ellen – mondta kérdésünkre a kancelláriaminiszter. – Az, hogy Törökország olyan övezetet hoz létre, amely ahhoz szükséges, hogy a nála lévő három-négy millió migráns és menekült ott lehessen és ne Európába jöjjön, ez európai és nemzeti érdek. Attól, hogy a török állam komoly szerepet játszik abban, hogy az Európa felé áramló migráció mérséklődjön, vagy álljon meg, az nem teszi indokolttá az ilyen fellépést – fogalmazott Gulyás Gergely, aki türhetetlen és elfogadhatatlan cselekményeknek nevezte a keresztény kegyhelyeket ért rongálást.

12:23. A párkapcsolati erőszakra vonatkozó törvényi rendelkezések kellően szigorúak Gulyás szerint. A súlyosan bántalmazott miskolci nő esetét csak a sajtóból ismeri – felelte szintén munkatársunknak.

12:22. A kórházi fertőzések szóló friss adatokról – amelyek szerint tavaly 541-en haltak meg emiatt a hazai fekvőbeteg-ellátó intézményekben – azt mondta Gulyás Gergely a Magyar Hang kérdésére, hogy az egészségirányítást fontos feladata, fontos, hogy eredményeket érjenek el. Radikális csökkenést szeretne a kormány elérni.

12:19. A Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) szabályozásában január elsejétől nem lesz változás – tette világgossá a miniszter.

12:09. Mi indokolja a belterületbe vonások szabályozását? – kérdezte az mfor.hu. A miniszterelnök régi terve ez, de korábban akadályokba ütközött a megvalósítása, adószabály-vita várható aról is, hogy büntetőadó-e vagy sem. A kormány azonban áll a viták elébe.

12:08. A reptéri gyorsvasút megépítésére több terv is van, a következő uniós költségvetési ciklus forrásaiból tervezik megépíteni – mondta Gulyás.

11:56. Borkai Zsolt Győr megválasztott, korábban fideszes polgármesterének lemondása után a Fidesz–KDNP helyi csoportjának a kezében a jelölés lehetősége. Azt a hírt, miszerint Dézsi Csaba képviselő lehet a Fidesz jelöltje, nem kommentálta a fenti okokból.

11:52. A szakkképzési rendszer átalakítása azt a célt szolgálja, hogy piacképes szakmát szerezzenek a nem egyetemi pályára készülő fiatalok. Osztrák modellt vettek át, a szülők ösztönzését emelik be az oktatási törvénybe – magyarázta Hollik István kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy miért nem inkább emelik fel 18 évre a tankötelezettséget. A módosítás azon az elven alapszik, hogy a szülők felelősek a gyerekeikért.

11:48. Nem szeretne történelmi vitákat megnyitni – ezt felelte Gulyás az ATV-nek arra a kérdésére, hogy támogatná-e egy Horthy-szobor felállítását, amit a Mi Hazánk vetett fel a napokban.

11:42. A kormány azért nem szólt az iparűzési adó felhasználását érintő változtatási tervekről Karácsony Gergely főpolgármesternek, mert a Karácsony által felvetett témákról beszéltek. Nem kell – érvelt Gulyás –, mert elmondása szerint csak a sorrendiséget határoznak meg.

11:38. Bár korábban az iskola döntött az iskolába készülők felmentéséről, ezt a jövőben az Oktatási Hivatalnál kell kezdeményezni. A miniszter szerint ugyanis gyakori lett, hogy a gyerekek 7, 7 és fél évesen kezdik a gyerekek az iskolát. Ezen változtatni szeretnének.

11:33. Az építéshatósági ügyek eddig megosztottak voltak az önkormányzatok és a kormányhivatalok között. Ennek módosítása – azaz hogy teljes egészében a kormányhivatalokhoz kerülnek az ilyen ügyek – a megfelelő – jelentette ki Gulyás. A településképet meghatározó döntések maradnak az önkormányzatoknál.

11:31. Minden olyan forrás, amit a kormány Tarlós István korábbi fideszes polgármesternek megígért, vagy törvényben rögzített, azt továbbra is biztosítja a kormány – mondta Gulyás az RTL Klub kérdésére a közlekedés finanszínorzására vonatkozó kérdése kapcsán.

11:30. 7500 milliárd uniós támogatásra jogosult Magyarország ebben a költségvetési ciklusban. A mostani elszámolási viták a program néhány százalékát teszik ki. Később elhangzott, hogy közel 500 milliárdos tételről van szó.

11:28. Mivel a belterületek nagysága 3900 hektárral nőtt az országban, a kormáűny megadóztatja az ingatlanspekulációt.

11:25. A minisztériumokban a létszámleépítéseken megspórolt tételeket év végi jutalomként osztják ki.

11:24. A létszámstop csak a közigazgatási intézményekre, szervekre vonatkozik. A kórházak esetében nincs ilyen – tette nyilvánvalóvá a miniszter.