Nyomoznak az István malom leégése ügyében

Nyomoznak az István malom leégése ügyében

Ég az egykori István-gőzmalom épülete Békéscsabán 2019. május 21-én (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiderült, miért égett le az ikonikus műemléképület, de azt egyelőre titok övezi, mennyivel szállhat be az állam és az önkormányzat a gazdag üzletemberek magántulajdonában álló ingatlan felújításába, ahogy azt is, mit akarnak működtetni benne.

Szinte minden hatóságot és állami szervezetet megkerestünk, aki illetékes lehet a Békéscsaba szimbólumának nevezett István malom leégése, illetve az épület esetleges újjáépítése ügyében, de a legtöbb helyről vagy egyáltalán nem kaptunk válaszokat, vagy csak néhány részkérdésre feleltek. A legnagyobb titok egyelőre azt a kérdést övezi, hogy mennyibe kerül majd az ingatlan felújítása, azt ki finanszírozza, illetve mire használják majd később az épületet. Mint emlékezetes, lapunk elsőként számolt be arról, hogy a leégett műemlék épület gazdag üzletemberek magántulajdonában van, biztosítást is kötöttek rá, ennek ellenére felmerült, hogy Békéscsaba önkormányzata, sőt akár a magyar állam is anyagilag segíthet a felújításban.

Matolcsy unokatesvéréé és a békési Mészáros Lőrincé a leégett malom | Magyar Hang

A békéscsabai István malom 2019. május 21-én gyulladt ki, és szinte teljesen leégett. A tűzvizsgálat eredményéről érdeklődtünk a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, ahonnan rövid, bár korrekt választ kaptunk: mint írták, a tűzvizsgálati hatósági eljárás nyár közepén zárult le, eszerint a tűz keletkezési oka az elektromos hálózat meghibásodása volt, ezt az igazságügyi villamos szakértő szakvéleménye is alátámasztotta. A vizsgálat tehát cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint gyújtogatás okozta a tüzet.

A rendőrség is válaszolt: tájékoztatásuk szerint az ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt folytat nyomozást, gyanúsított kihallgatására egyelőre nem került sor. A részletekről azonban nem árultak el semmit – arra hivatkozva, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában bővebb tájékoztatással nem tudnak szolgálni.

Békéscsaba önkormányzatának kimért válasza azonban már hagy maga után kérdéseket, különösen annak fényében, hogy a tűzvész idején maga Herczeg Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője mondta el, hogy a tűzvész előtt a város és a tulajdonosok az ingatlan közösségi hasznosítását tervezték. Később az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a tervek szerint milyen funkciót szánnának a malomnak. A Békés Megyei Hírlap szerint egy gabonaipari és húsipari múzeumot, valamint egy kulturális, élményközpontú teret szeretnének kialakítani állami vagy önkormányzati fenntartással, ám hogy az élményközpont elképzelésük szerint mit takar, arra a politikus nem tért ki. Hiába tehát a közös üzleti terv, a fideszes támogatással, de függetlenként induló Szarvas Péter vezette önkormányzatnál azzal hárították el kérdéseinket, hogy az ingatlan magántulajdonban áll, ezért kérdéseinkre a választ, illetve hivatalos tájékoztatást a vizsgálat eredményéről csak a tulajdonostól kaphatunk. (Ez persze nem igaz, hiszen a katasztrófavédelem és a rendőrség is korrekten tájékoztatott – a szerk.).

Megkerestük az ügyben a tulajdonosokat is, közülük Hégely Sándor válaszolt lapunk kérdéseire. Hégely üzletember, többek között a Csabai Kolbászfesztivált rendező cég tulajdonosa és ügyvezetője, ő maga a fesztiváligazgató is, emellett több cég, többek között a békéscsabai Skoda márkakereskedés tulajdonosa. Hégely a károkra vonatkozó kérdésre azt írta, „az anyagi kár jelentős, de a károk felmérése jelenleg is tart”, vagyis nem árult el konkrétumot. Arról, hogy a biztosító fizetett-e, és ha igen, mekkora összeget, Hégely annyit árult el, hogy a biztosítóval még tart az egyeztetés, de sajnos a károkat biztosan nem fedezi a biztosítási összeg.

Azokra a kérdésekre azonban, hogy nyújt-e segítséget Békéscsaba önkormányzata, a Békés Megyei Kormányhivatal, illetve Magyarország kormánya a helyreállításhoz, és ha igen, ki milyen összeggel segít, a tulajdonos egyáltalán nem válaszolt. Hégely azt megerősítette, hogy tervezik az intézmény közösségi hasznosítását, de azt már nem, hogy ez alatt mit értenek, ahogy arra a kérdésre sem felelt, van-e olyan terv, hogy magántulajdonból állami vagy önkormányzati tulajdonba kerüljön az ingatlan.

A felújítás jelenlegi állásáról már többet elárult. Azt írta, ideiglenes acélráccsal sikerült elérni külső „pengefalak” statikai állékonyságát, valamint építésközi állapotot létrehozni. A malom környezetében és az épület belsejében eltakarították a romokat és a törmeléket, így az alkalmas építési területnek, vagyis elkezdődhetnek a végleges építészeti munkálatok, amelyek alkalmassá teszik az ingatlant a tervezett funkciók ellátására.

Lapunk megkereste az ügyben a megyei kormányhivatalt és a Miniszterelnökséget, érdeklődvén, beszállnak-e anyagilag a felújításba, de lapzártánkig egyikük sem válaszolt.

Mint arról a Magyar Hang elsőként beszámolt, többek között a „békési Mészáros Lőrinc”-nek is hívott milliárdos vállalkozóé, Barkász Sándoré, valamint Szemerey Zoltáné, Matolcsy György unokatestvéréé a májusban Békéscsabán leégett ikonikus műemlék épület, az István malom. Az épület az István Malom Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában áll, amelynek ügyvezetője Barkász Sándor és Hégely Sándor. Barkász másik, jóval ismertebb cége a Békés Drén Kft., amely az utóbbi években gyakran nyert közösen közbeszerzéseket az igazi Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel együtt.

Barkász már 2010-ben, a Fidesz első kétharmados győzelme idején sem volt akárki, cége abban az évben több mint 2 milliárd forint árbevételt ért el. Aztán az Orbán-kormány idején innen is volt feljebb: 2014-ben a forgalma meghaladta a 9 milliárd, 2015-ben pedig a 19,3 milliárd forintot. A Békés Drén bevétele Mészáros vízügyi előretörésével párhuzamosan megzuhant, a 2015-ös 19,3 milliárd forint után 2016-ban kevesebb mint a tizedére, 1,9 milliárdra esett – igaz, 2017-ben 3,6 milliárdig kapaszkodott vissza.

Az István Malom Kft. tulajdonosai között szerepel egy másik cég, a Csabai Vagyonkezelő Kft., annak tulajdonosa szintén Barkász Sándor és Hégely Sándor, illetve egy Figura Ferenc nevű vállalkozó.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/47. számában jelent meg november 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/47. számban? Itt megnézheti!