Az atlétikai vb-ről a közgyűlésben: a fideszesek is megszavazták Karácsony feltételeit

Az atlétikai vb-ről a közgyűlésben: a fideszesek is megszavazták Karácsony feltételeit

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a fővárosi közgyűlés a Karácsony Gergely főpolgármester azon javaslatát, hogy Budapest milyen feltételekkel hajlandó támogatni a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését és a stadion felépítését. A végszavazást hosszú vita előzte meg, az ülés egy pontján Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester kivonult az ülésről – derül ki a 24.hu tudósításából.

Ennek oka az volt, hogy a Fidesz módosító javaslatot nyújtott be Karácsony előterjesztéséhez. Ám a közgyűlés előbb nem erről, hanem az erre reagálásként kézzel írt „Karácsony-párti többség” és Horváth Csaba zuglói polgármester által jegyzett módosítóról akart szavazni. Ebben az szerepelt, hogy a budai szuperkórház helyett a jelenlegi kórházi rendszer fejlesztése a feltételek közzé emelnék. Ekkor vonult ki tüntetőleg Pokorni.

Egy szünet után végül mégis a fideszes indítványról szavaztak, de ez nem kapott többséget. Ezt követően Horváth Csaba visszavonta a javaslatát. A portál tudósítása szerint a végszavazás alkalmával végül a többséggel szavazott a Fidesz is, így minden közgyűlési tag megszavazta Karácsony Gergely korábban ismertetett feltételeit.

A feltételeket hétfőn ismertette a főpolgármester Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján. A feltételek között szerepel, hogy a kormány költsön 50 milliárd forintot a budapesti alap- és szakellátásra a következő öt évben. Induljon el a csepeli nagyerdő program, amelyet Budapest új tüdejének szán. Az élsport mellett a tömegsportra is áldozzon a kormány, az épülő stadion pedig fogadjon be kulturális rendezvényeket is. Ezen kívül a beruházás szerződései legyenek nyilvánosak, illetve garantálják a már elhatározott fővárosi közlekedési fejlesztéseket is.

A közgyűlési többség szeretné, ha a kormány még idén határozatba foglalná Karácsony feltételeit. Soproni Tamás momentumos VI. kerületi polgármester szeretné, hogy ez december 31-ig elkészüljön. Ha ez nem történik meg – mondta –, a Momentum aláírásgyűjtésbe kezd a stadionról.

Ide kapcsolódik, hogy ma derült ki, a kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban és kötelezte minisztereit e javaslatok maradéktalan végrehajtására. Ezek többek között közlekedési fejlesztéseket, sport- és szabadidő-parkok építését is jelenti.

Borbély Lénárd csepeli fideszes kerültvezető a közgyűlés után azt mondta az Index.hu szerint, hogy nagyon fontos döntés született a közgyűlésen. „Egyhangú döntéssel megszavaztuk, hogy legyen atlétikai világbajnokság 2023-ban”.

Zsebbe vágó döntés született a fővárosi parkolási rendről is. A főbb változások a következők: A parkolási díjfizetés ellenőrzése a jövőben nem bízható külső vállalkozásra, az önkormányzat saját cégének kell intéznie. Várhatóan kevesebb parkolóautomata lesz, ugyanis a legkisebb telepítési távolságot 75 méterről 250 méterre növelik. A megnövelt távolság miatt a díjfizetés türelmi ideje is 5 percről 10 percre nő. Kezdeményezik a mobilfizetés kényelmi díjának csökkentését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél és a telefonos szolgáltatóknál. Megvizsgálják az autómegosztó cégek kedvezményrendszerének kiterjesztését az elektromos autók mellett a benzinüzeműekre is.