Megjött a havazás, a MÁV-nál, a BKK-nál is súlyos gondok vannak

Megjött a havazás, a MÁV-nál, a BKK-nál is súlyos gondok vannak

Behavazott udvar Ferencvárosban 2019. december 2-án (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük!

A Közlekedő Tömeg szerint a MÁV így kezelhette volna helyzetet:

Mivel már a zavar kezdetén látható volt, hogy a Nyugati pályaudvar kapacitásai korlátozottak lesznek, ha nem erőltetik be a legtöbb vonatot Kőbánya-Kispesten, Angyalföldön vagy Rákospalota-Újpesten belülre, hanem ott visszafordítják, akkor nem marad órákig vonat nélkül ezen vasútvonalak külső része sem. Ezzel szemben még dél körül is egymástól pár száz méterre veszteglő vonatokkal van tele az elővárosi vonalak Budapesten belüli szakasza, miközben nincs, ami közlekedjen Cegléd, Esztergom vagy épp Szob felé.

Security Check Required

A megoldás az lett volna, ha a vonatok legnagyobb részét visszafordítják Budapesten belül, például Kőbánya-Kispesten, Angyalföldön vagy Rákospalota-Újpesten, így a városi közlekedésre történő átszállás megoldható lett volna, és az elővárosokban, illetve az ország nagyvárosai felé is fenntartható marad a közlekedés. Cserébe a vasúti jegyeket és bérleteket egy már máskor is alkalmazott operatív megoldással a BKK járatain el kellett volna fogadni. A korlátozott kapacitású Nyugati pályaudvar és a fenti állomások között pedig csak annyit vonatot lett volna szabad közlekedtetni, amennyit a pályaudvar képes lett volna fogadni. Erről pedig világos kommunikációra lett volna szükség az állomásokon és valamennyi felületen.

A 444.hu olvasójának beszámolója a zuglói hóhelyzetről:

A MÁV fehér pokla: Zugló - 444

MÁV, friss helyzetkép:

  • A Budapest–Pécel közötti vonalszakaszon 20-30 perccel meghosszabbodik a menetidő, váltóállítási nehézségek miatt. A közúton Pécel és Isaszeg, Gödöllő és Máriabesnyő települések között balesetek miatt leállították a közúti forgalmat.  Az M3 autópályán, és a 3-as számú főúton az időjárás miatt a pótlóbuszok, köztük a Budapest-Hatvan közötti intercity pótlóbuszok menetideje jelentősen megnőtt.
  • A Budapest–Vác–Szob, a Budapest–Lajosmizse és Budapest–Cegléd–Debrecen–Záhony, illetve a Budapest-Szeged vonalon 30-60, esetenként 60-80 perccel hosszabbodik meg a vonatok menetideje. A Nyugati pályaudvaron a havazás miatt nehézkes a váltóberendezések kezelése, vonattorlódások alakulnak ki a Nyugati előtt. Egyes nyíregyházi és szegedi vonatok 100-140 percet késnek. Időjárási ok miatt a Budapest-Nyugati pályaudvar és Monor, illetve a Monor és Budapest közötti személyvonatok nem közlekednek. Helyettük a zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak. 10:46-tól Szolnok és a Nyugati pályaudvar között valamennyi vonaton felhasználhatók a Budapest-Nyugati-Szolnok, vagy ennek részviszonylatára érvényes menetjegyek (feláras vonatokon felár megváltása nélkül is). A feláras vonaton a pótjegy nélkül utazók a szabadon maradt ülőhelyeket foglalhatják el.
  • A fóti állomáson akadozik a vonatok fogadása és indítása. A Budapest–Veresegyház–Vác vonalon 160-180 perces a késés a délelőtti órákban.
  • A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon 30-40 perces késések vannak. A budapesti és környéki állomásokon a vasúttársaság hókészenlétet rendelt el, biztosítják a megfelelő létszámot a váltók és a peronok tisztításához. Az ország más vonalain nagyobb késések nincsenek.
  • Időjárási ok miatt a következő vonatok nem közlekednek a mai napon: Keleti pályaudvarról Sülysápra 12:20-kor és a Sülysápról a Keletibe 13:24-kor induló S60-as jelzésű vonat. A Nyugati pályaudvarról Lajosmizsére 14:18-kor induló S21-es jelzésű vonat. Műszaki ok miatt a Nyugati pályaudvarról Prágába 13:40 induló Metropolitan EuroCity vonat a mai napon nem közlekedik.

Nem jár a kisföldalatti

Security Check Required

null

Késnek a gépek

A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren az ónos eső és a kötelező repülőgép-jégtelenítés miatt a kiszolgálás a szokásosnál lassabb, ezért késések várhatóak – közölte a Budapest Airport a Facebook-oldalán. Arra kérik az utasokat, hogy figyeljék a társaság járatinformációs felületét, amelyet mobilapplikáción és a www.bud.hu címen lehet elérni

Karácsony Gergely: Nincs elég munkás

A főpolgármester azt írta ki a Facebookra: 70 munkagép dolgozik, de a szükséges 300-400 munkás helyett, csak 216-an jelentkeztek, „erre próbálunk megoldást találni”. Hozzátette, a délutáni csúcsra már a főbb útvonalakat meg lehet tisztítani. A sózás elkezdődött, a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd.

Karácsony Gergely szerint közel 200-zal kevesebb hómunkás dolgozik Budapesten, mint kellene | Magyar Hang

A BKK Info friss tájékoztatása:

•             Megnövekedett

menetidőre kell számítani a 160-as busz teljes vonalán (Békásmegyer,

HÉV-állomás-Óbudai rendelőintézet),

•             a 218-as

busz a teljes vonalon (Solymár, Auchan- Szentlélek tér),

•             A 22-es

(Budakeszi, Tesco áruház-Széll Kálmán tér M), a 222-es (Budakeszi, Honfoglalás

sétány- Széll Kálmán tér M) és a 22A (Budakeszi, Dózsa György tér-)Széll Kálmán

tér M) autóbusz teljes vonalain,

•             A 38-as

(József Attila utca-Csepel, Szent Imre tér), a 138-as (Budatétény vasútállomás,

Campona-Csepel, Szent Imre tér), a 238-as (József Attila utca-Csepel, Szent

Imre tér) és a 38A autóbusz (Lakihegy, Cseresznyés utca-Csepel, Szent Imre tér)

vonalain.

•             Egy utas

rosszulléte miatt a H5-ös HÉV a Batthyány tér és Aquincum között nem

közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak.

•             A 68 busz, a 199, 194B és a 194 busz baleset miatt terelve közlekedik.

Mit csinál közben az FKF?

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) közleménye szerint vasárnap 19 órától készülnek az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által is bejelentett havazásra, így emelt készültségi fokozat lépett életbe náluk. Közölték, éjjel 68 munkagéppel folyamatosan síkosságmentesítte a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, négy kisméretű célgéppel a Duna-hidak járdáit, valamint a kapcsolódó kerékpárutakat. Nappal 69 autóval és 216 fő kézi erővel folytatják a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, kerékpárutakon, valamint az ingatlanokhoz nem kapcsolódó közjárdákon, közlépcsőkön a hó eltakarítását.

Korábbban írtuk:

A H5-ös HÉV utasrosszullét miatt Aquincum megállótól egészen a végállomásig nem járt a reggeli órákban. A járművet pótolni hivatott buszok a hóval borított utakon vesztegeltek valahol, perceket vártak minden megállóban. Korábban nem jártak a 12-es, 3-as, a 28A, a 62-es és a 62A villamosok sem, de a buszjáratok helyzete délelőttre sem oldódott meg mindenhol – derült ki Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán található hétfői kommentekből.

Azt, hogy a BKK-nál gondot okozott a havazás, semmi sem bizonyítja jobban, minta a Facebookon 6.30 és 9.30 között megosztott üzeneteik az utazóközönség felé.

Az utolsóval kezdjük, és visszafelé

haladunk:  

„Fővárosszerte a havazás miatt

latyakos, csúszós az utak burkolata. A BKK-járatok megnövekedett menetidővel

közlekednek. A magasabban fekvő területeken és a mellékutcákban jeges

útszakaszok is lehetnek:

- a Libegő nem üzemel,

- a 219-es autóbusz rövidített

útvonalon, a Saroglya utca és Csillaghegy között jár.”

„A Libegő nem üzemel a havazás

miatt. Türelmet kérünk.”

„A H5-ös HÉV helyett továbbra is

pótlóbusz közlekedik a Batthyány tér és Aquincum között, mert egy utas rosszul

lett. Változatlanul türelmet kérünk.”

„A 2-es villamos nem közlekedik a

Kossuth Lajos tér M és a Boráros tér H között járműhiba miatt. A 15-ös és a

115-ös autóbusz használatát ajánljuk. Türelmet kérünk.”

„A 39-es autóbusz rövidített útvonalon,

a Déli pályaudvar M és a Batthyány tér M+H között jár a havazás miatt.

Utasainktól türelmet kérünk.”

„A 219-es autóbusz terelve

közlekedik, nem érinti az Iglice utca/Jutas utca 9 megállót az útpálya

jegesedése miatt. Utasainktól türelmet kérünk.”

„A 3-as, a 28A, a 62-es és a 62A

villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Sörgyár és Kőbánya alsó vasútállomás

között váltóhiba miatt. Türelmeteket kérjük!”

A katasztrófavédelem

tájékoztatása szerint a balesetek száma is igen magas:

  • keresztbe fordult egy kamion a 3-as főúton

    Gödöllőnél,

  • felborult kisteherautót mentenek a tűzoltók a

    Páty és Budakeszi közötti úton,

  • szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi az M6-os

    autópálya Budapest felé vezető oldalán.

  • Kigyulladt egy autó Orosházán,
  • fának ütközött egy autó a Halászi és Máriakálnok

    közötti úton,

  • kisbusz és egy gépkocsi ütközött Nyíregyháza

    külvárosában,

  • Paksnál, Budapest felé az M6-oson is baleset

    történt, az M5-ösön pedig Gyálnál

A MÁV-nál sem jobb a helyzet,

mint a BKK-nál:

  • Több vonalon nem járnak vagy késnek a vonatok a havazás miatt.
  • Az időjárás miatt a Budapest-Nyugati pályaudvar és Monor, valamint a Monor és Budapest közötti személyvonatok nem közlekednek. Helyettük a zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
  • A Nyugati pályaudvaron egy váltó és egy kitérő vágány tervezett éjszakai karbantartását nem fejezték be időben, ezért három vágányról nem tudnak indulni és érkezni a vonatok. Emiatt a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Vácrátót-Vác, a Budapest-Lajosmizse és a Budapest-Cegléd-Debrecen-Záhony vonalon akár 60-80 perces késések is lehetnek.
  • Váltóállítási nehézségek miatt vonattorlódások alakulnak ki a Nyugati pályaudvar előtt, és félórás késésre kell számítani Budapest és Pécel között is.
  • Jelentősen megnőtt a Budapest-Hatvan közötti intercitypótló autóbuszok menetideje, mert Pécel és Isaszeg, valamint Gödöllő és Máriabesnyő között balesetek miatt leállították a közúti forgalmat, így az M3 autópályán és a 3-as úton is lassabb a közlekedés.
  • Nem járnak a vonatok Bakonyszentlászló és Zirc között, mert egy Győrből Veszprémbe tartó személyvonat egy kidőlt fára futott. A vonat nem siklott ki, de a meghibásodás miatt az arra utazóknak késésre kell számítani.