Fürjes azt ígéri, nyilvánosak lesznek az atlétikai vb szerződései

Fürjes azt ígéri, nyilvánosak lesznek az atlétikai vb szerződései

Látványterv az atlétikai világbajnokság helyszínéről. Nagy üzlet lesz megvalósítani. (Fotó: KKBK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosak lesznek az atlétikai világbajnokság szerződései, ígérte Fürjes Balázs a 444-nek adott interjújában. Pontos összeget viszont az államtitkár nem kívánt említeni, hogy mennyibe is fog kerülni mindez. Nagyságrendi becsléseik azért vannak, de nem kíván semmit mondani, nehogy később önellentmondásba keveredjenek. Mindenesetre a szükséges befektetés szerinte évente az állami költségvetés pár ezrelékét sem fogja elérni. A politikus úgy látja, közösségi ügyről van szó, ezért téves, liberális doktriner gondolat számon kérni, hogy anyagilag megéri-e majd az egész.

A 444 felvetette, hogy a vizes világbajnokság esetében még az Állami Számvevőszék szerint is probléma volt az átláthatósággal, és máig sem készült egy nyilvános elszámolás a 130 milliárdos költésről. „Én utólag is azt mondom, hogy a vizes világbajnokság nagy siker volt, a magyar költségvetésnek pedig köszöni szépen, meg sem kottyant, amit befektetésben erre rá kellett fordítani. Viszont megújult a Margit sziget, felújítottuk a Komjádi-Csaszit és a Hajóst, azóta is nulla-huszonnégyben zakatol a Duna Aréna, még többen úsznak és vízilabdáznak gyerekek” – válaszolta erre Fürjes.

Az államtitkár tisztázni kívánta azt is, hogy a Duna Aréna végül nem olyan lett, mint a látványtervekben ígérték. Mint mondta, 2015 elején egy visszalépés miatt, váratlanul adódott, hogy Budapesten rendezzék a 2017-es vizes világbajnokságot. Gyárfás Tamásék erre azonnal akartak egy látványtervet, Fürjes viszont elmondása szerint mondta, hogy ne tegyék, mert ez „parasztvakítás”, és később baj lesz belőle. „Mindig minden beruházót arra intek, hogy amíg nincs kész a részletes és valószerű terv, addig ne mutass látványtervet” – jegyezte meg a politikus.

Fürjes azzal sem ért egyet, hogy szembeállítsák a kiváltságos helyzetben lévő sportügyi beruházásokat, illetve a kevésbé jó állapotú egészségügyet. Ha nem lettek volna a sportfejlesztések, az egészségügy attól jobb helyzetben lenne? – kérdezett vissza az államtitkár.

Mindenesetre ha a jövőben szóba kerülne egy olimpiai pályázat, Fürjes támogatni fogja az erről szóló népszavazást. „Népszavazás egyébként se Párizsban nem volt, sőt, soha egyetlen házigazda városban sem, de lehet, hogy a magyar körülményekre tekintettel szükség van rá” – fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy miként alakulhat az Országos Széchényi Könyvtár jövője, Fürjes azt mondta: a ferencvárosi barnamező egy lehetséges helyszíne a beruházásnak. „Ráadásul a sajnos egyre kevesebb számú látogatónak továbbra is nagy részét az egyetemisták teszik ki, így érdemesebb az egyetemekhez közelebb elhelyezni” – mondta Fürjes, aki szerint tilos a könyvtáros szakmát a döntés-előkészítésből kihagyni, de a döntést nem szabad rájuk bízni, mert nekik nem erről van papírjuk.

Szóba került a Nélküled-ügy is, amit pedig az államtitkár úgy kommentált: „Feleslegesnek, ünneprontónak, kicsinyesnek és méltánytalannak tartom a Nélküledbe való belekötést, annak lefikázását. Azt, hogy nem tudta az elkövető, miről van szó és mit tesz, nem hiszem el. Ettől még persze elfogadhatatlan az a plakát, ami Budapest utcáin megjelent, jó, hogy el is tüntették őket – tántoríthatatlanok vagyunk az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia politikájában.”