HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kovács Zoltán: Az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése

Szerző: | 2019. december 05., 17:55 | Belföld

Kovács Zoltán (Fotó: Facebook/V4NA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Magyarországon lerombolták a média függetlenségét és sokszínűségét – ismerteti hat nemzetközi médiaszervezet véleményét a hazai sajtóviszonyokról az Index. Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár már reagált is a megállapításokra. Álláspontja szerint az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése, azok az újságírók pedig, akik mégis ezt teszik, politikai aktivisták.

Az International Press Institute (IPI), a Committee to Protect Journalists (CPJ), a European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), a European Federation of Journalists (EFJ), a Free Press Unlimited (FPU) és Riporterek Határok Nélkül munkatársai november végén újságírók, civil szervezetek munkatársai, tudományos kutatók mellett Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkárral is találkoztak.

Népszava: újságíró helyett fideszes titkárnő lesz az MTI brüsszeli tudósítója | Magyar Hang

Jelentésük szerint a kormány 2010 óta szisztematikusan felszámolta a média függetlenségét és sokszínűségét, intézkedéseivel eltorzította a médiapiacot és megosztotta az újságíró közösséget. Mindezekkel olyan erős médiakontrollt építettek ki, amely példa nélküli az Európai Unióban. Fizikailag ugyan nem inzultálják őket és börtönbe sem zárják, de a független szerkesztőségeket bezárják vagy megvásárolják. Az újságírók legitimitását azzal veszik el, hogy magyargyűlölőnek, hazaárulónak, idegen érdekek kiszolgálóinak vagy politikai aktivistáknak állítják be őket.

A megkérdezett független újságírók olyan mértékű kontrollt éreznek, amelyet a kommunista rezsim bukása óta nem tapasztaltak. Az állami szervek megtagadják az információk kiadását, illetve kizárják őket a hivatalos eseményekről.

Címkék: Committee to Protect Journalists, Európai Unió, European Centre for Press and Media Freedom, European Federation of Journalists, Free Press Unlimited, International Press Institute, Karácsony Gergely, Kovács Zoltán, Magyarország, Riporterek Határok Nélkül


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

Orbán, Áder, kimenekítés

Orbán, Áder, kimenekítés

– Ki kell töltenünk a honvédelmi tesztet. Házi feladat.
– Milyen tesztet?
– Honvédelmi. Tesi órán mondta a tanár, hogy csináljuk meg holnapra.
– De oktatás is volt?
– Nem, csak ez a teszt.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest